Lucka 9 – Skue ( Julkalendern 2013 )

Skue är en av graffitimålarna som får nytt liv på natten och lever för tågen. Här i en intervju om adrenalin, att måla tåg, att måla olagligt, och om att åka fast.

Tja Skue. Hur är läget?
Tjenare Victor, jo det är både bra och dåligt. Jag hatar julen till 100% blir sinnessjuk av all julmusik men samtidigt så älskar jag att det är vinter. Kallt som satan ute och mycket snö relaterar ju till att de flesta yardsen är pisslugna. Bara galna shurdas som är ute och guldar på nätterna!

Vad skriver du nu?
SKUER – HARDCORE MOTHER FUCKERS

Varför Skue?
Jag har inte en jävla aning om hur jag fick fram tagen skue. Har för mig att jag bara satt och kladdade så ba paow så blev det så, fast att jag grovt hatar att det är ett S i början.

Hur länge har du varit igång?
Har väl målat till och från i 4år, fast nu det senaste så har det blivit riktigt jävla mycket. Då målandet sitter djupt in i hjärtat.

Hur kom det sig att du började måla graffiti?
Det började med att jag som liten i första klass skulle måla min egna låda till alla skolgrejerna. Så har jag för mig att det blev så jävla fult så  berättade jag till alla i klassen hur gärna jag skulle vilja kunna måla graffiti. Sen började jag och två polare springa runt och racka färg efter skolan, sedan bara byggde det på. Vi startade crewet DFUS-dont fuck us. Sen kom vi även i kontakt med grabbarna som rockade på den tiden. Vi fick hänga med ut på nätterna och köra linje sen någon gång så blev det även panels. Kröp runt på yarden som militärer för att ta oss dit vi ville måla. ZUESA körde han som fick mig till att börja måla. Har avgudat hans grejer sedan dag ett. Vid den tiden så var hans grejer överallt, FETA wildstyles/burners på alla linjespots etc. Det var vid 2008 har jag för mig.

Varför graffiti?
Graffitin grabbade tag i mig på något obeskrivligt sätt. Medans alla polarna var ute och festade och lade deras pengar på alkohol så la jag mitt på burkar och var ute och körde tåg ensam.

Vilka graffitimålare ger dig inspiration?
Jo det finns några stycken. Den första är ZUESA, han lägger så sjukt feta målningar.
Sen RADIO & NIAC i ILOVEYOU-CREW och MASK i VÄS-CREW, för att de är så jävla härliga göbbar. Duktiga som fan och allmänt riktiga jävla schysta. Sen diggar jag ju HSF,WOL,RGE,CNR från Sverige och HEYU,LOIE,LMK ifrån Norge. Finns ju många många mer men jag gillar allmänt crews som lägger feta grejer och är aktiva.

Hur har du det med knas historier?
Jag stod och målade panel på en regina, polaren står och filmar. Allting är piss chill, och viben är tung som vanligt. Så kollar jag åt sidan så ser jag att det sitter någon nerhukad på samma spår som jag står och kör på i mörkret. Går mot han lite sakta så ser jag att det blinkar till på höften. Så ser jag direkt att det är en jävla polis eller väktar jävel. Så polaren i all panik springer åt ett håll in bland alla tågen medan jag snabbt samlar ihop alla burkar och springer åt ett annat håll. Jag ser folk och hör folk som ropar ”STANNA DET ÄR POLISEN” överallt. Så jag skiter ju halvt ner mig och springer på som fan. Jag kommer undan gömmer mig bakom en fet buske. Ligger där och svettas tillsammans med grushuggor och annat bös medans det går förbi poliser tre meter ifrån mig på andra sidan busken. Jag hör hur de pratar om mig och jag ber till graffguden att detta ska gå bra. Slutar med att jag ligger där i en timma och blir upphämtad av en polare som låg hemma och sov. Jag berättar vad som hänt och ringer den andra snubben som jag är 100% säker på har torskat. Men han svarar med ett rejält jävla flås och gapskrattar att polisen sprang förbi han emellan tåget så det var bara för han att lugnt hoppa över staketet och in i parken bakom så var allt lugnt.

Vad tycker du om graffiti kulturen i Sverige?
Den är väl som den är, vissa är IN IT FOR THE GAME och vissa IN IT FOR THE FAME. Får hoppas på att folk slutar hata och gnälla på folk och hookar upp istället. Bättre det än att det rullar tomma tåg på dagarna.  Då snackar jag ju självklart om hela västra götaland området. Stockholm och skåne är ju riktigt fett till och från. Men folket i skåne området får ju se upp för väktarbolaget ISGS som sätter upp jägarkameror på stolpar och linjespots.

 

Vilka burkar kör du med?
Är förälskad i mtn 94 och molotow burner chromen.

Vilken cap?
Pinky är det som jag kör mest med, rätt och slätt! Är riktigt jävla kass på att köra med alla olika skinny o skit, har inget tålamod att hålla på med de fjuttiga capsen.

Vad handlar graffiti om för dig?
Det handlar om att ha så jävla kul som det bara går och gå över dina gränser och köra på ställen du aldrig trott att du skulle våga köra på. Skaffa minnen för livet och vänner för livet. Även att vara sig själv och köra sin egna stil oavsett vad andra folk säger. Det är alltid fetast när folk är sig själva!

Du åkte dit ganska hårt för ett tag sedan. Funderade du inte på att sluta då?
Jo jag gjorde ju det. Gjorde ett felsteg som gjorde att jag blev satt i arresten och fick 3 husrannsaker hemma. Vilket sedan ledde till häktning i 4 veckor. De skrevs och sades att det skulle bli 850 000-100 050 000kr i skadestånd men jag hade turen och det blev bara 55 000kr och 6 månader samhällstjänst.
Jag satt ju dagligen och tänkte på om jag ska sluta eller inte med graffitin. Men jag valde ju så klart att fortsätta och aldrig mer göra den tabben och ha lite smått och gott hemma. ONE LOVE!

Hur reagerade dina föräldrar?
Jag har ju aldrig levt i en stor famil, morsan och farsan skildes i tidig ålder. Sen när jag började göra dumheter och farsan hittade ny fruga och fixade ny famlij och barn så gav han mig två val. Sluta upp med alla dumheter och ta tag i livet och fortsätta umgås med han. Eller keep on writing and loose ya dad. Jag har inte gjort något val men målandet fortsätter jag ju självklart med och har inte hört något från farsan på ett bra tag, fick inte heller något grattis samtal när jag tog studenten i år. Han eller hon som säger att det är fel att måla graff kan dra åt helvete.

Vad får dig att fortsätta med graffitin?
Det som driver mig till att fortsätta är att man umgås med så jävla sköna grabbar som älskar att måla. Hellre tunga jävla minnen,filmer och bilder för LIVET än att inte fan vet jag men jag är född till en målare. Morsan berättade att när jag kom ut så hade jag sprayfärg på fingrarna och en burk i handen. Skulderna jag har till kronofogden och så vidare går ju att fixa. Bara knega lite så är det ju i stort sett fixat.

Några hälsningar?
Hoppas att du gillar det du läst! Om inte så får du gärna länka det till dina vänner och berätta hur skev den var. Haters make me famous, och så har det fan varit länge. Flashback! <3

Tack Skue! Vi önskar dig lycka till med graffitin och ditt målande i framtiden! Blessings / Victor