Lucka 9 – Intervju: Hefa

Hefa är en av sveriges tunga målare i söder, represent skåne. Det här är en unik intervju med en erkänd målare som är uppskattad av många. Om du inte gör något annat den här söndagen så kolla åtminstonde in hefas feta tåg-fronter!

Denna tavla finns till salu, 25stycken numrerade och signerade ex, läs mer längst ner på sidan.

VE – Tja Hefa! Vad skriver du nu?

Hefa, Heaf, Hoffa, 8561, 2-Buzy, Stick, mm. BFS, TSM, NER, BOB-G, mm. Och just det, de som har börjat skriva GF här i Malmö kan ju sluta med det på en gång också!!

Vad har du skrivit förut?

Combat, Viper, Mazda, Hot-Rod, Bruno Taison (tillsammans med Finsta), Rancor (tillsammans med Vader), Urk, Turbo, Sid, bland andra. Tycker om att komma på feta namn och skriver fortfarande alla någon gång när andan faller på.

 

Hur fick du Hefa tagen? Betyder Hefa något?

Hefa, en variant av Heffa-klumpen på något vis. Den betyder mycket, det är mitt namn (eller ett av dem =).

 

Hur länge har du målat?

Sedan 93-94 ungefär.

 

Vad va det som gjorde att du började med Graffiti?

Jag började nog efter jag hade suttit uppe sent en kväll när filmen Warriors visades på TV.

-Bombade New-York tubar och gängfighter, kunde man bli annat än hooked? Sen stack jag ut och skaffade mig boken Spraykonst och kollade in Stylewars som alla andra såklart.

Varför har du fortsatt med graffiti då?

För att det är bästa man kan hålla på med, en kreativ actionsport som jag får ut så mycket av.  Jag gör ju fortfarande samma saker med samma människor som jag har gjort i snart 20 år varför skulle man vilja lägga ner? Även om jag inte kallar mig jätteaktiv så kommer jag aldrig säga att jag har slutat med graff.

 

 

Vilka graffitimålare har du målat med som imponerat på dig på något sätt?

Ouff! Det finns så många, alla i mina crews t.ex, men Kaos måste jag nämna, en gammal barndomsidol som jag alltid tycker om att måla och hänga med.

Cool. Finns det några graffitimålare du har målat med som du aldrig vill måla med igen?

Det var någon tomte som var med ute vid Svågertorp som höll på att gapa och hålla låda, honom fick jag spel på, men jag behöver inte nämna något namn.

 

 

Klassikern. Har du någon knas historia att berätta?

Jobbigaste rent fysiskt var nog när jag och Leon var nere i City-tunneln innan den var färdigbyggd, vi kom ifrån varandra när det blev knas, och jag fick kubba hela vägen från Centralen till Triangeln genom tunneln, det var en pärs men det gick bra.

 

 

Vilka länder har du målat i?

Skåne, Sverige, Danmark, Holland, (har aldrig rest så mycket inom graffen).

Vilket land/plats är favoriten?

Skåne! Jag älskar Malmö, min stad. Det finns så mycket bra och dåligt här, så ibland hatar man den också.

Du har nu en egen studio och målar mycket annat också. Har du alltid gjort det eller har graffitin lett dig till konsten?

Jag har alltid målat mycket och allt hänger ju ihop på något vis men nu på senare år så har jag börjat känna mig nöjdare med det jag producerar på canvas och annat också.

Vilken teknik och vilket material är roligast att jobba med?

Allt.

Vill du säga något mer om konsten – målandet utanför graffen? Kanske någon utställning som väntar?

Jag har så mycket bra idéer på gång så jag försöker att beta av dem en efter en, man vill ju inte glömma bort någon.

 

Vad tycker du om graffiti kulturen och scenen i Sverige?

Historiskt sett ett av de bästa graffiti-länderna i världen. Lite för mycket internet nuförtiden bara. Jag är glad att jag började under den tiden då man fortfarande fick åka runt och leta efter burkar, caps och annat. Det förtar lite av charmen när man bara kan gå in i en butik eller på någon hemsida och få tag på allt man behöver.

Vad tycker du om tågscenen i sverige?

Vad ska jag säga? NER Crew knäcker, tillsammans med en hel del andra såklart. För egen del blir det väl lite för lite av den varan kan jag tycka. Men ibland får man ett ryck.

Vilka graffitimålare ger dig inspiration?

Det är så många, Kaos har ju redan nämnt och alla i TSM och NER. Men WUFC:arna FY, VSA-AUC, AOD, Sabe, Cave, Dondi, och Egs kom jag att tänka på spontant. Det finns så fruktansvärt många som inspirerar…

Vilken burk gillar du mest?

Belton, fortfarande bäst i alla lägen.

Vilken cap gillar du mest?

Rosa fatcap, New-York, och svarta original-caps.

Vad handlar graffiti om för dig?

Det är något betydelsefullt och viktigt, något som ingen kan ta ifrån mig, det är för mig och vännerna, det roligaste som finns.

 

 

Vad gör du om tio år? Fortsätter du med graffitin och konsten?

Yep, båda två.

Någon hälsning till dem som läser?

Även om temperamentet kan vara lite hett ibland, så döm mig inte för hårt för det. Jag är ganska snäll egentligen.

 

 

Vad vill du säga till nya och yngre graffitimålare? Något tips att skicka med?

Gör det för att det är roligt, sitt inte bara hemma framför en dator, gå ut, upptäck och snoka reda på saker. Det är äventyren tillsammans med dina vänner du kommer att minnas.

 

Tack Hefa för en grym intervju! Vi önskar dig lycka till med ditt målande och med konsten även i framtiden! Blessings! / Victor

Är du intresserad av konst av Hefa? Kanske tavlan längst upp med tåg-fronterna? Den finns nu till salu för 500kr styck, A2 print med guldfärgad bakgrund – 25 stycken signerade och numrerade. Maila – info@graffitisavedmylife.se för mer info! Först till kvarn!