Lucka 7 – Intervju: Chiqua

Susan är en av få tjejer som målar graffiti. När jag själv började så kände jag bara till Karma. En gemensam nämnare verkar vara att tjejer har en kille eller är intresserade av en kille som målar graffiti. Det stämmer även överens på Susan. Genom Susans pojkvän träffades vi första gången och sedan relationen tog slut har Susan fortsatt med graffen. Hennes konstverk har formats av både textil och  sprayfärg. Hur går det ihop?

 

VE – Hej Susan! Vad skriver du nu och vad har du skrivit förut?

S – Hey! Jag skrivit lite olika så som loca, rabiosa, men för det mesta har det blivit chiqua.

 

Varför just chiqua?

Efter att ha stavat fel på chica så visade det sig att chiqua passade mig och var väldig jag så behöll det.

 

Hur länge har du målat?

Mitt intresse föddes när jag började gymnasiet, jag skissade väldigt mycket under denna tid innan jag gjorde min första målning, sen dess har jag fortsatt med graffiti.

 

Varför började du med Graffiti?

Många bekanta i min umgängeskrets graffade så jag testade och föll för det.

 

Hur tycker du att det varit som tjej i graffiti kulturen?

Ja, det har varit både på gott och ont, men i största delen beror nog inte så mycket på om man är kvinnlig eller manlig målare utan mest på vad du är för person.
Visst är det flest killar som målar, men jag tror det finns många tjejer som vill lära sig. Det är bara att ta steget.
Jag har haft stora möjligheter och vara med vilket jag är tacksam. Men visst har det ibland varit lite jobbigt och alltid vara ensam tjej. Men detta har inte gjort att jag tappat viljan av att fortsätta.

 

När vi målade i Malmö på skateparken i sommras så var din publik absolut störst haha. Är det ett problem för dig att killar är mer intresserade av dig än din graff?

Hahaha ja jag kommer ihåg den dagen. Nae jag ser det inte som ett problem utan jag tror dock att det blir bara så automatiskt eftersom jag var den enda tjejen som stod där och målade. Därför blev de nyfikna bara. Och jag var dessutom den enda som målade på marken när jag tappade och spräckte en burk. hahaha
nae.. men de intervjuade mig lite och frågade vad jag målade och hur länge jag hade målat med mera. Det är ju mest nyfikna eftersom det är inte så många tjejer tror jag.

 

 

Vilka graffitimålare ger dig inspiration?

Shit, jag har träffat så många graffare som hållit på med detta i så många år och är grymma och det har gett mig så mycket inspiration till att fortsätta. Men jag har kollat en del på Ikaroz målningar. Har även inspirerats av bastardilla, en kvinnlig graffare som kommer från Colombia som är grym.

 

Du har även gått en särskild skola för tyg/textil. Hur går det ihop med ditt graffiti intresse?

Ja, jag gick mönsterdesign i Lidköping. Man fick lära sig allt möjligt och hur man lägger upp löpande mönster och sen trycka upp det på tyg.
Det gick och det var en utmaning att försöka blanda ihop graffiti stil på tyg och andra sorts material. 
Jag utvecklades väldigt mycket det året. Då började jag få ett större begrepp på stilen, till slut blev det mycket inspiration från min graffiti och även exotiska fåglar och sedan har det fortsatt. Jag började även måla med Airbrush och tills slut hade jag några olika tekniker att jobba med.
Under året i Lidköping fick jag även möjlighet att måla mycket på Sockerbrukets ungdomshus.

 

 

 

Vad är det för likheter och skillnader på att jobba med tyg och spray?

Det är två helt olika tekniker, men med båda två krävs det kreativitet och viljan för att lära sig.  Man blir aldrig fullärd utan man utvecklas hela tiden.

 

Vad är roligast att jobba med för teknik/material?

Allt. Nae men det är nice och få lära sig lite av varje och även kunna blanda allt i ett.

 

 

Standard frågorna. Vilken burk gillar du mest?

Den klassiska, Montana Gold.

 

Vad handlar graffiti om för dig?

Det är en del i mitt liv för tillfället och jag önskar att det blir mer framöver. Jag har inte bara utvecklats i mitt måland utan även som person.

 

 

Vad gör du om tio år?

Ja, men förhoppnings håller jag på med konst och har hunnit göra en massa.

 

 

 

Någon hälsning till dem som läser?

Tack Victor för intervjun!! Don’t worry – be happy.

 

Kommentar till nya och yngre graffitimålare?

Jag tycker så klart att det ska bli mer kvinnliga graffare… Det är bara och ta steget och tveka inte om ni vill testa!

 

Tack Susan för att du ställde upp på intervju! Vi önskar dig lycka till med ditt målande och med studierna! Blessings! / Victor

 

Kontakta Susan angående beställningsjobb av graffiti fondväggar, tavlor etc –  sus_an.91@hotmail.com