Lucka 6 – Intervju: Deli Basis

Deli Basis har precis släppt sin första singel med en fet video(som du hittar längre ner i intervjun). Vi har haft äran att få vara med i tidigare Deli Basis projekt, både en graffiti tour i somras som var sponsrad av Erikshjälpen, och en musikvideo som spelades in med amerikanska rapparen Termanology. Senaste igår var flera av våra graffiti artister med på Deli Basis releasefest och ställde ut tavlor och bilder. Vi har frågat om delis texter med ”djup” får plats i hiphopsverige? Och hur det var när statik selektah, reks och term satt i delis studio och spelade upp osläppta beats. Självklart har vi även med bilder från utställningen på releasefesten!

 

VE – Tja Deli! Vad händer? Hur mår ni ”dagen efter”?
D –  Vi är helt slut efter en galet lyckad kväll! Vill passa på att tacka alla som kom dit och för all positiv feedback vi fått på den nya videon.

Vad hände på releasefesten?
Vi släppte videon i en ombyggd gammal biograf som nu är eventlokal mitt i centrala Jönköping. Ricochet Rockers körde en fet breaking showcase och visade besökarna sina skills. Karl Berg, Linus Hjälmeby, Roy Karlsson och Björn Hagstedt ställde ut graffiti målningar gjorda på canvas. Adam Hegestrand ställde ut airbrushade skateboards och visade upp foton från sveriges lowriderscen. Dj Dogbite levererade oldschool hiphop direkt från vinylbacken. Men tyvärr kunde inte vällens host, Raymond ”Blues” Peroti, komma på grund av vädret!

 

Nedan följer ett gäng bilder från releasefesten och utställningen.

Bilder ovan på verk av Karl Berg, Linus Hjälmeby, Roy Karlsson, Björn Dogbite Hagstedt, Adam Redhead Hegestrand.

 

Ni har ofta med graff i det ni gör. Både i era musikvideos och på er releasefest. Vad är er koppling till Graffiti?
För oss är det självklart att HipHop består av alla elementen.  Vi både lever och umgås med folk som är aktiva graffare, breakare, djs och rappare vilket gör det väldigt naturligt för oss att de ska få plats i det vi gör.  Sen rappar vi ju inte bara. Vi tycker båda om att graffa och Redhead är aktiv Turntablist sen 12år tillbaka.

Ja precis, ni har ju målat en del graffiti själva och du Redhead har gjort en fet airbrush målning i en av era musikvideos. Hur viktigt är skapandet och kreativiteten för er?
Det är det vi lever för, vår kreativitet mynnar ut i väldigt mycket olika grejer. Allt från rappen, musikproduktion, musikvideos, grafiska produktioner, events, motivlackering och bara en massa galna idéer.

 

Motivlack av Redhead.

MPD med design inspirerad av graffiti, av LBDB.

 

Är processen viktigare än resultatet? Skapandet viktigare än det man skapar?
Vi skulle inte säga viktigare men minst lika viktigt. Vi vill alltid vara sjukt nöjda med det vi gjort och kunna stå för det i framtiden. För varje slutfört projekt så ligger det 100 övergivna idéer som inte höll måttet.

Vilka rappare och musiker inspireras ni av mest?
Gangstarr, Dilated Peoples, Reks, Gamla Outcast grejjer, J Dilla, Jurassic 5, Nas, Krs One, Big K.R.I.T och M.O.P för att nämna några av de givna.

Så vad tycker ni om Sveriges hiphop scen? Något ni vill se och höra mer utav?
Det blir bara fetare och fetare, det är kul att boom bapen börjar komma tillbaka och att Hiphop får mer shine i media. Shoutout till Din Gata och Kärleks Attack på svensk Hiphop som är en stor bidragande faktor till det.

 

Fler bilder från releasefesten. Breakdance av Richochet crew!

 

Många rappare släpper mixtapes på löpande band men ni väljer att droppa tunga singlar istället. Jobbar ni hellre med kvalite än kvantite? Är det inte svårt att sitta still på massa texter och beats som folk inte får höra?
När vi startade Deli Basis så bestämde vi oss för att satsa mycket på videos för att folk skulle få upp ögonen för oss. Vi har funderat mycket på att släppa mixtapes men vi känner nu att vi vill gå in för att göra ett riktigt bra album tillsammans med Hurricane.

Ni rappar bara på engelska, är siktet inställt på USA eller?
Vi har siktet på att nå ut med vår musik även utanför Sveriges gränser.  Vi kör på engelska för att det är den rappen vi är uppväxta med. Utanför Deli så händer det ofta att vi rappar på svenska.

Hur kom det sig att statik selektah, reks och term satt i er studio? Berätta vad som hände?
Vi visste att dom var kvar i stan efter en spelning de hade haft kvällen innan och vi läste på deras twitter att de hade tråkigt. Därför tog vi friheten att bjuda in dom till Mahalo Studio….detta resulterade i att vi hämtade dom på ett biljard ställe ute i Råslätt.
Bilen var för liten så Termanology fick trycka in sig i trunken vilket kändes lite surrealistiskt vid tillfället. Alla var grymt ödmjuka och softa snubbar som vi hade en riktigt fet kväll med i studion. Termanology spenderade tre dagar i studion med oss och en av låtarna som spelades in var ”Ask yourself”. Vi har fortfarande mail kontakt med alla tre och det är grymt kul att de är så lätta att ha o göra med.

 

Från vänster: Statik Selektah,Reks, Redhead, Termanology, LBDB

 

Idag släpps låten och videon ”local legends”. Vad handlar den om?
Local Legends handlar om att inte glömma var man kommer ifrån, att ha fötterna kvar på jorden och inte bli en jobbig bigshot som tror sig vara bätre än andra.

Med i videon är några riktigt tunga och feta lowriders. Ni är själva med i den scenen här i Sverige och har ett intresse för den grejen. Lyssnar lowrider folket bara på hiphop eller?
I USA och till störst del i Kalifornien så är lowrider kulturen stor och många av rapparna har väckt upp i det. Att lowriders syns i många musikvideos har egentligen inget med Hiphop att göra utan är snarare en annan del av artisternas livsstil. Nästan alla hiphoppare gillar uppmärksamhet och kommer man i en bil som hoppar och åker på tre hjul så tar det inte lång tid förens hela staden ser dig.

 

Här kommer sprillans nya videon ”Local legends”!

 

 
Vad har ni för tankar om framtiden? Nästa steg?
Vi kommer inom kort släppa en singel till från albumet vi gör med Hurricane.
Sen är det som vanligt hundra järn i elden och tusen idéer som ska förverkligas, så det blir allt annat än lugnt för Deli Basis och det gillar vi.

Några kommentarer om graffiti scenen i Sverige?
Vi är inte insatta 100% i hur scenen ser ut just nu men vi inspireras alltid av kreativa människor och vi bor båda bredvid järnvägen så vi ser ofta feta pieces rulla förbi!
Vilka graffare har ni koll på och blir inspirerade av i Sverige och internationellt?
Saber i LA såklart och mister cartoon även om han inte är renodlad graffare längre.
I Sverige inspireras vi bland annat av Circle och Puppet. Shout out till Trunk, Style, Alive, Dog o Wizzard

Vad händer om tio år?
Vi hoppas att all kraft som vi lägger nu ska resultera i att vi kan leva på musiken och jobba med tunga namn och legender och att det vi gör lämnar ett avtryck i hjärtat och i skivbacken!

 

Videon ”Ask yourself” med Graffiti saved my life i bakgrunden.
 

 
Någon hälsning till dem som läser?
Sluta aldrig vara kreativ! Sluta aldrig drömma! Sluta aldrig lyssna på Deli Basis!

Peace! //LBDB & REDHEAD

Tack Deli Basis för att ni ställde upp på intervju! Vi önskar er lycka till med musiken och ser fram emot att höra mer ifrån er! Blessings! / Victor

Kolla in mer av Deli Basiswww.delibasis.com