Lucka 5 – News ( Julkalendern 2013 )

Dagens intervju är med News. En av de målare som varit med från starten och nu lagt i en ny växel i sitt målade.

Victor – Tja! Läget? Kul med jul?

News – Tjena, jo tack, läget är bra. Inget jättefan av av julen direkt men det är alltid skönt att få vara hemma och hänga med familjen.

Varför News?

Det är en utveckling av en gammal tag. En av mina tidiga tags var Deuce som sedan blev Dewz och sen blev det News/Newz. Nej, ingen speciell betydelse, bara en lagom långt namn med tacksamma bokstäver i en skön följd.

Hur länge har du målat?
Jag började någon gång runt 1985 och var väl som mest aktiv på slutet av 80 och början av 90-talet. På senare år har det blivit mer perioder där jag har varit aktiv men nu under 2013 har jag kommit igång ordentligt igen(I mina mått mätt).

Nu mera är du aktiv på nätet och finns på instagram. Varför tog du steget till instagram?

Jag började väl med Fotolog (och sen Instagram) för att lägga upp gamla pieces. Både mina egna och andras grejor vilket det verkade finnas ett stort sug efter. Det verkade vara många lite yngre målare som inte sett eller brytt sig om äldre grejor men för några år sedan så verkade många börja titta lite i backspegeln både när det gäller historia och stil.

Är det viktigt för dig att få respons på dina målningar, att höra vad andra tycker eller se om folk gillar det du gör?

Nej, inte direkt. Jag har väl aldrig direkt varit den som varit ute efter ”fame” eller haft något större behov av bekräftelse. Jag har mest målat för min egen skull. Men visst gör det inte ont nu på senare tid när folk kommenterar och gillar ens grejor när man själv mest tycker/tror att man är en gammal has-been.

Varför började du med Graffiti?

Det är väl den gamla vanliga historien som så många andra som började i samma veva. Det var danska tuggummistickers, Beat Street, Style Wars osv.

Du är med i ett crew som de flesta känner till, ett crew som fått mycket uppmärksamhet och fortfarande håller hög klass. Hur har crewet påverkat dig i ditt graffitimålande?

Jag tror inte det har påverkat mig nämnvärt faktiskt. Alla i VIM har alltid haft egna stilar och mål så det har väl inte varit så att det funnits en speciell ”VIM-stil” som man anpassat sig till. Men visst är det väl så att om jag inte hade startat och varit med i VIM så hade många säkert inte känt till namnet News. Jag har väl varit minst aktiv i VIM och ridit lite på att vissa andra jobbat hårt och satt VIM på världskartan, hehe.


Vilka graffitimålare har du målat med som imponerat på dig på något sätt?

Oj, det finns en hel drös. När jag och Akay målade med Slice sommaren 1988 är väl något jag lär minnas länge. Slice hade redan varit en stor favorit några år och var överlägsen både stil och teknikmässigt. Skil är en annan som jag haft nöjet att måla med några gånger som alltid imponerar med sin teknik. Nug har alltid legat i framkant och ”tänkt utanför boxen” när det kommer till stil osv.

Någon knashistoria du vill dela?

Nej, jag har klarat mig bra på den fronten faktiskt.

Vilka länder har du målat i?

Inte alls så många faktiskt. Sverige, Norge, Belgien, Holland. Jag har rest väldigt lite i graff-syfte.

Vilket land är favoriten?

Jag får nog säga Sverige just för att jag har målat så pass lite utomlands. Även om jag är övertygad om att många länder är betydligt trevligare att måla i.


Vad tycker du om graffiti kulturen och scenen i Sverige?

Jag vet inte riktigt. Jag har inte riktigt varit en del av ”scenen” på länge. Men tyvärr så ligger väl Sverige och dess målare en bit ”efter” t.ex. Danmark, Tyskland och flera andra länder nere i europa för att i dom flesta andra länderna så har folk i allmänhet en betydligt öppnare inställning till graff. Vilket ger betydligt fler ställen och tillfällen att måla på.

Vad tycker du om tågscenen i Sverige?

Ja, vad ska man säga om den? Jag förstår att klimatet är väldigt hårt sedan ett antal år tillbaka så all heder till dom som fortsätter att kämpa. Man önskar ju att det var mer som förr när folk kunde stå och pilla på burners istället för den korta tiden som verkar bjudas nu.
Jag har inte målat tåg på många år nu och var väl ingen stor aktör på den scenen förr heller även om jag var med och gjorde några minnesvärda missions.

Vilka graffitimålare ger dig inspiration?

Det kan nog vara lite olika från dag till dag beroende på humör. Ziggy och Disey har alltid inspirerat och kommer nog alltid att göra. Men för att rabbla några som inspirerat under senaste åren, Set (Australien), Toys crew (Danmark), Taps & Moses (Tyskland), Jag gillar mestadels graff som inte är för polerad. Det måste fortfarande finnas en känsla av att det faktiskt är en person som stått målat med känsla, inte överpolerade pieces som ser ut som om det är gjort i photoshop och sen tryckt på väggen.

Vilken burk gillar du mest?
Jag är inte så bevandrad i burksjungeln utan har bara testat ett fåtal olika så Montana Black har blivit den jag använt mig mest utav. På senare tid har jag dock kört en del med Sigma80 som jag tycker ha funkat rätt bra också. Det finns väl egentliga inga dåliga burkar idag. Det är nog små skillnader mellan dom olika fabrikaten och det handlar mest om personliga preferenser.

Vilken cap kör du med?
Jag använder i stort sett bara NY fat. Jag tycker den är väldigt mångsidig och framför allt väldigt skarp i kanterna. Jag har dock lovat mig själv att lära mig hantera astro fat också.

Vad handlar graffiti om för dig?

Det handlar först och främst om viljan att vara kreativ och skapa något. Att göra det för sin egen skull, inte för att tillfredsställa andra. Och på senare år när man har familj och svårare att komma ifrån så handlar målandet mycket om tillfälle för umgänge också.

Fortsätter du med graffitin 2023?

Ja, det hoppas jag verkligen. Har intresset funnits i snart 30 år så lär det fortsätta hålla i sig.

Någon hälsning till dem som läser?

Tack för att ni orkat läsa om den här gamla gubben.

Något tips att skicka med till yngre graffitimålare?

Skissa så mycket ni bara kan, utveckla något eget, se till att kunna er historia och ge aldrig upp.

HipHop av News, 1986

Tack News! Vi fortsätter följa dig och ser fram emot att se mer av dina målningar! Blessings! / Victor

Kolla in News på nätet

Facebook -Newsferatu

Instagram – Newsferatu