Lucka 5 – Intervju: Linus Hjälmeby

Linus Hjälmeby är en konstnär. När vi träffades första gången var han mer av en graffitimålare. När vi sågs några år senare hade den där stökiga killen blivit frälst och tillochmed gift. Nu har han hus och är farsa, hur går det ihop med graffen? Vi har intervjuat en graffitimålare som gått vidare med graffitin till t-shirts, duk och fondväggar.

VE – Tja Linus! Eller vad ska vi kalla dig?

LH – Hej! Jag har ju skrivit lite olika b.la Moan, men nu skriver jag rätt och slätt Linus eller LH.

 

Hur fick du din tag? Betyder tagen något?

Moan gillade jag för bokstäverna och för att det typ betyder att man ropade ut eller jämrade sig. Graffitin kan ju beskrivas lite på det sättet.

Linus skrev jag för att jag gillar bokstäverna, sen kom jag ju även på att det är var mitt riktiga namn. Blev helt paff när jag kom att tänka på det efter ett tag.

 

Hur länge har du målat?

Jag har målat till och från i ungefär 10 år.

 

Varför började du med Graffiti?

Jag var intresserad av formspråket och det verkade vara kul att slänga upp fina saker på väggar. En kompis till mig målade aktivt och visste mer om just detta. Han fick intresset att växa mer och han lärde mig allt möjligt inom spraymåleriet.

 

 

Vad har gjort att du fortsatt med graffitin?

Att måla på olika sätt har alltid varit ett intresse för mig och det är kul att använda sig av olika tekniker. Det är skönt att spraya och är lätt att täcka stora ytor på ett bra sätt. Det går att göra mycket olika grejer med burken, man kan både få fram fina toningar och även dra rena fina linjer.

 

Vilka graffitimålare har du målat med som imponerat på dig på något sätt?

För att nämna någon, så kan jag ta Weone som exempel. Det som imponerar med honom är hans outtömliga källa på kunskap och entusiasm vad det gäller graffitin.

Gillar även att måla med Kalle Berg och dig Victor. Jag tycker du är stabil och grym på att organisera upp olika projekt.

 

Figurer av Linus, text av Tvång.

 

Figur av Linus, text av Tvång.

 

Är det någon särskild anledning till att du bara målar lagligt nu?

Jag målar lagligt för att jag gillar att kunna stå för alla verk jag gör och för att jag då får den tid jag vill ha för att göra det jag vill göra. Målningarna får även bra platser och de får sitta kvar.

 

Du har ju gjort många beställningsjobb i kyrkor och åt kyrkliga sammanhang. Vad ser du som positivt och negativt med graffitijobb åt kyrkor?

Ja, det har blivit några stycken. Ser egentligen bara positivt på denna typ av jobb. Jag gillar att måla och synas i sammanhang som jag tycker är positiva och rätt.

 

 

Du målar även en hel del tavlor och annat. Vad betyder graffitin för dig i ditt målande och skissande?

Ja det gör jag. Graffitin inspirerar mycket med text, uttryck och hur man bygger upp bilder på olika sätt. När jag skissar så blir det ofta att man överför bilden i huvudet till en graffitimålning och att man funderar på hur man skulle gå till väga för att få till den,

 

 

 

 

Hur funkar det med målandet och kreativiteten när du är gift, har blivit pappa och dessutom renoverar huset? Föresten – Grattis till att blivit pappa!

Tack! Det funkar, men det finns fler saker nu som konkurrerar om tiden. Är man konstnärligt lagd så är man ju det, oavsett vad som händer i livet i övrigt. Min fru följer ofta med när jag målar och sådär också, så det är rätt lugnt. Det är ju även bra att kunna använda sitt skapande till att dra in lite extra pengar då och då.

 

Några tips till andra graffitimålare och konstnärer i liknande situation?

Man måste prioritera familjen i grunden, men försök gärna att ta beställningsjobb och liknande, för då tvingas man till att prioritera och frisätta tid till sitt skapande ibland iallafall.

 

 

Vad tycker du om graffiti kulturen och scenen i Sverige?

Vet inte vad jag ska säga, tycker inte så mycket i frågan.

 

Vilka graffitimålare ger dig inspiration?

Inga speciella, det finns många som ger mig inspiration och skaparglädje.

 

Målning tillsammans med Alive.

 

Vilken burk gillar du mest?

Den senaste tiden har det mest blivit att jag målat med Montana Gold och jag gillar dem. Det är softa att måla stort som smått med dem.

 

Vilken cap gillar du mest? 

Level 1 Skinny. Tight och cleant ska det vara.

 

Vad handlar graffiti om för dig?

För mig är det inte så mycket ideologi längre. Det handlar mest om att använda sprayfärg för att skapa fina saker med.

 

Text av Linus, Bakgrund och figurer av Alive

 

Så vad gör du i framtiden?

Jag vet inte riktigt vad jag gör, men jag vill leva ett kreativt liv fyllt av tro hopp och kärlek.

 

 

Någon hälsning till dem som läser?

Ja, jag önskar alla lycka till med att finna sanningen och friden i livet och i skapandet.

 

Någon hälsning till yngre graffitimålare?

Försök att hitta ditt egna sätt att måla på. Du bestämmer själv hur du vill måla, det är häftigt.

Ha kul och lägg ner jobbiga attityder och sånt som stör glädjen i skapandet.

 

Tack Linus för att du ställde upp på intervju! Vi önskar dig lycka till med ditt målande och med livet som Pappa! Blessings! / Victor

 

Kolla in mer av Linus konst här – www.linushjalmeby.se

Kontakta Linus angående beställningsjobb av graffiti fondväggar eller tavlor – kontakt@linushjalmeby.se