Lucka 4 – Intervju: Star

Star är en graffare som varit med ett tag på scenen i Sverige. Han har sett hur graffitimålare kommit och gått och hur scenen har förändrats och utvecklats. Hur är det att vara med i ett av Sveriges äldre och mer respekterade crews? När slutar man måla för adrenalinet och vad kan ersätta den känslan? Vi har intervjuat en av Sveriges rocker när det gäller graffiti. Dessutom, Star öppnar upp sin blackbook för oss och den är fylld med ögongodis!

 

 

VE – Tja Star! Vad skriver du nu och vad har du skrivit förut?

S – Om jag gör en målning idag så står det nog star på den. Tidigare har jag skrivit Mega, Cafe, Bonk, Rats.

 

Hur fick du din tag? Betyder tagen något?

När jag körde mega var jag ung och odödlig, då passade tagen mega perfekt. Namn e viktigt tycker jag ….

 

 

Vilket crew är du med i? Vad betyder crewet för dig?

Aod. Kbs. Vet inte om ett graff crew e så viktigt. Det viktiga är att ha bra vänner man kan lita på. Men ett crew är bra när det ska göras snabba och stora målningar! k.b.s ( krooks with bad looks) är ett dansk crew jag skriver för när jag hade långt hår och va en tuff kille.

 

Hur länge har du målat?

Sedan 1991. Första tåget 1993.

 

 

Varför började du med Graffiti?

Många äldre sysslade med graffiti på linjen jag bodde vid. Jag vart sjukt imponerad av alla färger och stilar, och det snackades rejält om dom som hade mest målningar och tags uppe. Så det var inget snack om jag skulle börja med graffiti och bli störst med det .

 

Varför har du fortsatt med graffiti?

Sedan många år målar jag endast på väggar som e lagliga. Vägen får ny asfalt och man tycker andra saker blir mer intressanta. Men graff kommer jag alltid vara intresserad av.

Har även börjat måla tavlor med graffiti motiv blandat med andra konstformer.

Det konstnärliga kommer alltid va kvar i mig.

 

 

Vilka graffitimålare har du målat med som imponerat på dig på något sätt?

Kanske låter larvigt men jag har inte varit så imponerad av andra målare för att jag tyckte alltid det jag gjorde va det mest imponerande som fanns. Sjukt men sant. Men sen finns det målare som gjort mycket bra grejer.

 

Vilka graffitimålare har du målat med som du aldrig vill måla med igen?

Det är nog många som jag hängt med som jag kanske inte skulle målat med.

Då det var för mycket kaos runt omkring. Men jag målade nog med de flesta.

 

 

Har du någon knas historia att berätta?

Det finns många men lämnar de utanför. Man har gjort mycket dumt i sitt liv som man ångrar, och det ska helst inte tryckas…

 

Hur har det varit att bli och vara graffitimålare i Stockholm?

Det var ju överlägset. När jag började var ju scenen enorm och graffitin var överallt och tags på varenda säte. Stockholm va nästet för graff i europa om inte världen :)

 

 

Vad tycker du om graffiti kulturen och scenen i Stockholm idag?

Har inte så mycket koll på den idag, är inte så intresserad av vad som händer på samma sätt som förut. Men det är bra att det finns lite lagliga väggar man kan spraya på.

Alla målar inte olagligt och tar droger och snor saker i dag. Det var på min tid.

Det kanske börjar mjukna upp inom Stockholms murar… det behövs lagliga alternativ i stan!

 

Vad var bättre för 15 år sedan i graffiti kulturen och graffitiscenen?

Ja det går inte att jämföra. Bara att kunna gå och köpa spray för 40:- som är bra och täcker sjukt bra säger mycket. Vi tog alla våra burkar från bensinmackarna runtom i Sverige. Det fanns inget annat sätt. Om du inte ville råna en bank och betala 120:- för en spray. Men sen var nog allt annat bättre. Som sagt det var bättre förr…

 

 

Några kommentarer om tågscenen i Sverige?

Ja det var det som var det stora härliga med graffitin när man kunde måla på tåg. Det var toppen! Vilken känsla när man stog på karlberg station en kall vinter morgon och väntade på att sin målning dök upp. Wow! Det glömmer jag aldrig. Dagens tåg scen har jag ingen koll på. Men det rullar en och en annan har jag sett.

 

Vilka graffitimålare ger dig inspiration?

Det kanske inte är just graff målare i dag men många andra konstnärer som jag följer. Danska målare har jag alltid tyckt om, där händer det grejer.

 

Figur av Ikaroz

 

Vilken burk gillar du mest?

Quick spray från danmark! Sjukt bra pigment och stark som fan. Kommer ihåg att blå målningarna inte hjälpte mot quick sprayen, det lös igenom.

 

Vilken cap är bäst då?

Fatcap målar inte alla med den!?

 

Vad handlar graffiti om för dig?

konstnärlighet

 

 

Målar du av samma anledning idag som du gjorde för 10 år sedan eller när du började med graffen?

Inte alls. Idag målar jag inte olagligt då jag inte är intresserad av att springa ute. Tappat suget för spänningen för längesedan. Har ändå målat graff i över 20 år.

 

Så vad gör du om tio år?

Kommer ha 9 åriga barn som jag ska ta hand om :) graff som sagt kommer alltid vara sjukt nära mig i mitt hjärta. Kommer nog göra en målning även då.

 

 

Någon hälsning till nya/yngre graffitimålare?

Använd hjärnan när ni är ute och målar. Ni har bara en. Graffiti är underbart när man kan stava till det.

 

Tack Star för att du ställde upp på intervju! Vi önskar dig lycka till med ditt målande och hoppas fortsätta se mer av dig även framöver! Blessings! / Victor