Lucka 3 – Intervju: Linus Pekar

Linus Pekar och jag har målat fondväggar och hållit i workshops tillsammans under flera år innan vi drog igång graffiti saved my life. Förutom graffitin delar vi även tron på Gud. Därför kommer den här intervjun att få ett annat djup än du vanligtvis möter i graffitin. Vi tar tempen på en av dem som skaffar och haffar flest beställningsjobb i gsml-nätverket just nu, och samtidigt hela tiden gör jobben tillsammans med andra.

 

 

Hej Linus! Vad skriver du nu och vad har du skrivit förut?

LP – Nu skriver jag King. Har skrivit alltmöjligt innan, soloplayer, tar, skunk degs mm.

 

Hur fick du din tag? Betyder tagen något?

Började kalla mig det på allvar 2002. Åkte till Hawaii då, skulle checka in på ett ställe där tjejen bakom disken hade ett foto på sig själv på skrivbordet där det på ramen stod Princess. Jag frågade henne om det var hon som var Andy the Princess hon sa ja och undrade vem jag var. Då svarade jag King Linus. Där började det på allvar, men har fått se filmer från barndomen och tydligen så kallade jag mig king väldigt tidigt… För mig har det namnet så många olika betydelser. Jag tror på att tala gott om sig själv, lyfta sig själv genom att ha en positiv syn på sig själv och tillvaron. Jag ser det även som att jag tillhör kungars kung, Jesus.

 

 

Hur länge har du målat?

Sedan 1997.

 

Varför började du med Graffiti?

På min högstadieskola så var det mycket fokus på bild. Jag och två kompisar började skissa lite graffiti. Vi hade en praktikant i skolan som såg detta och sa att hennes bror var målare. Så vi tjatade på vår bildlärare att bjuda in honom att måla med oss på bildlektionen. Vilket hon gjorde. Det var ”Puppet”!! Jag fick massa skisser av honom och han målade en vägg i bildsalen och efter det så fanns det ingen återvändo! Vi hade träffat Puppet och var fast bitna av att bli lika bra som honom. Vi startade ett Crew och började måla som galningar.

 

   

 

Varför har du fortsatt med graffiti?

Det är en så befriande konstform! Det finns inga rätt eller fel. Det är bara fantasin som sätter gränserna… Älskar det också för att det går hyffsat fort, det är stort och alla färger täcker varandra så man kan experimentera som man vill.

 

 

Vilka graffitimålare har du målat med som imponerat på dig på något sätt?

Jag har inte målat med några superstora namn. Men en sak är säker för de som känner mig, jag hatar att måla ensam! På sistone har jag haft förmånen att måla med Star-Aods, gillar hans sköna stil plus att han är sjukt duktig! Den jag målat mest med är dig Alive. Gillar din inställning till livet och att du alltid lyckas göra så glada målningar!

 

Tack Bro! Har du någon knas historia att berätta?

Hum.. När jag träffade min fru för 10 år sedan så skulle jag ge henne en hälsning när hon kom och hälsade på första gången. Gick ut med en full kompis som knas efter krogen en kväll och målade en enormt ful throwup på tågstationen (som sitter kvar än idag:)) det imponerade på frugan då (inte idag) så hon ville med ut så vi gick och målade dagen efter tillsammans. Det är en kul grej tycker jag, att ha gjort en piece med frugan:) Vet inte vad man ska berätta annars, man har fått bra löpträning genom åren iaf…

 

 

 

Varför målar du bara lagligt nu?

Orkar inte springa så mycket:) Nä, men det handlar väl om en mognad kanske. Större respekt för folks egendom idag än då. För mig skulle det ställa till det rätt mycket ifall jag torskade idag. Det skulle påverka mitt jobb, familj och ekonomi. Det finns dock alltid ett litet sug kvar av att gå ut och göra det, men nackdelarna väger över den lilla adrenalinkick det kan ge. Jag är mer bekväm och vill lägga ner mer tid på en målning idag än när man var ute och rände. Sen finns det en aspekt av att försöka vara en förebild, det är trotts allt olagligt. Men att måla lagligt har snarare ökat min målningsfrekvens och ger pengar i fickan och gratis färg för åratal!

Hur kom det sig att du började jobba i Jönköpings Pingstkyrka som ungdomsledare?

Hjärtat för unga människor. Viljan av att vara en positiv förebild. Lätt det roligaste jobbet jag haft. Startade till och med graffiti-konfirmation, där jag fick lära upp massa nya målare:)

 

   

 

Finns det något problem med att vara graffitimålare och tro på Gud?

Nej verkligen inte. Jag tror att Gud gett oss olika gåvor att förvalta, en av mina är kreativiteten.

 

Hur har du blivit bemött (som graffitimålare) i Kyrkan och utanför kyrkan?

I regel är det ingen skillnad. Folk har en bild av att all graffiti är ”klotter” vilket de likställer med fel. Jag har gjort massa målningar till olika kyrkor, samt graffiti konfirmationen vilket bara mottagits positivt.

 

  

 

Har tron inspirerat dig i graffitimålandet?

Självklart. Tron är det största i mitt liv och jag försöker leva transparant. Försöker ofta få med någon koppling till Gud i mina målningar.

 

Vad tycker du om graffiti kulturen och scenen i Sverige?

Tycker det är synd att den är så hårt hållen av våra politiker. Bor i Stockholm där det inte finns några lagliga ställen, man får inte ha graffitikurser, får inte upplåta sin fastighet till att målas på, får inte göra reklam för något graffiti relaterat osv. Det är helt sjukt att de kriminaliserar en hel konstform så. Finns så mycket grå betong som skulle kunna bli så mycket färggladare, så har alla andra stora städer gjort i hela världen. Nolltoleransen i Stockholm är världens hårdaste! Det som är roligt idag är att det håller på att komma in i finrummet mer, fler utställningar m.m. Jag gillar att graffitin gått ihop mer med StreetArt kulturen.

 

Målning tillsammans med elever på en skola i Jönköping.

Vilka graffitimålare ger dig inspiration?

Den som fick mig att börja var ju Puppet. Jag inspireras av de jag målar med som folket här i Graffiti Saved My Life. Star som jag målat med på sistone. Kollar mycket på Ironlak’s crew, Dose, Pose, Ewoke, de har en helt sjuk stil som jag gärna skulle lära mig mer av.

 

Vilken burk gillar du mest?

Montan Gold, lagom tryck och mycket pigment.

 

Vilken cap gillar du mest?

Alla skinny, ger mig bättre kontroll. NY är också rolig…

 

  

 

Vad handlar graffiti om för dig?

Att ha roligt ihop med goa vänner och låta kreativiteten flöda!

 

Vad gör du om tio år?

Lär mina barn måla graffit! Kommer alltid hålla på med graff!

 

 Målning med elever från konfirmationsklass med kyrka i Jönköping.

Någon hälsning till dem som läser?

Till er som målar, keep it real, visa respekt för andra målare! Till er som inte målar, hjälp graffitin där du bor. Försök få politikerna till att öppna fler fristäder med öppna väggar.

 

 

Vad vill du säga till nya/yngre graffitimålare? Något tips att skicka med?

Skissa, skissa, skissa… Finns inga genvägar. Låt fantasin och kreativiteten flöda, finns inga rätt eller fel när det gäller konst! Se till att ha roligt när ni målar med sköna polare!

 

Tack Linus för att du ställde upp på intervju! Vi är grymt glada och tacksamma för din del i nätverket, och så klart tacksamma för allt jobb du gör med oss och för oss! Blessings! / Victor