Lucka 24 – Macke ( Julkalendern 2013 )

Här kommer en intervju med Macke! Levererat med feta sjuka målningar som gör julen färgglad.

Victor – Tja! Läget?

Macke – Tjena! Jodå, lite stressigt innan julledigheten bara! Men nu får man äntligen andas ut och dricka lite god glögg!

 

 

Vad skriver du nu?

Jag skriver Macke, mina crews är PUBB som är mina polare i stan, sen IRIES GANG som är ett gäng vänner från USA, Frankrike, Australien och England.


Vad har du skrivit förut?

Jag byter namn väldigt ofta, gillar att få variation i bokstavskombinationer samtidigt som jag aldrig brytt mig särskilt mycket över att behålla en specifik tag eller att få upp ett namn. Men några namn jag legat bakom är: Eksact, Exact, Eksa, 2Sloe, Strul, Wzup, Tekno, Oddity och sedan har jag ett gäng som jag gärna håller hemliga för framtida bruk!

 

 

Hur fick du din tag? Vad betyder den?

Jag har i princip alltid kallats Macke av vänner och familj, så det kändes naturligt att låta det få vara med i den kreativa processen! Egentligen betyder det väl inget, men jag hörde att Macke på tyska betyder någon som är lite småtokig eller har en skruv lös…

 

 

Hur länge har du målat?

Gjorde min första riktiga målning 1995 i en gångtunnel i förorten där jag växte upp, innan dess hade jag taggat och gjort små kackiga throwups med pennor sedan ca 1993.

 

  

  

  

 

Varför började du med Graffiti?

Jag har alltid varit galen i att rita och måla, ett intresse både jag och min storebror delade och det var egentligen när han började intressera sig för graffiti som jag fick upp ögonen för det. Vi fick en varsin sprayburk av vår mosters man som jobbade med konstmaterial nån gång runt 1992-93 och tog med dom ut i kvarteret utan att riktigt veta vad vi skulle göra, det hela slutade med att vi bara kopierade tagsen vi såg på väggarna! Tror inte att Ace, Shop, Slice, Shof och de andra vi kopierade blev så glada över våra ”hyllningstags”…

 
Varför har du fortsatt med graffiti?

Medan brorsan tröttnade på graffitin innan första målningen och gick vidare till serietecknande så fastnade jag rejält, det är något med typografi som är svårt att sätta fingrarna på, älskar hela uttrycksformen. Graffiti för mig har även varit ett sätt att hålla sig borta från grövre brott, där jag växte upp gick de flesta av mina barndomsvänner den ”riktiga” kriminella banan med våldsbrott, narkotika, rån och annat med i många fall riktigt dåliga utfall. Vi som målade hade alltid något att göra så vi slapp tristessen av att leva sysslolösa i miljonprogrammens gråa miljöer, vilket drev de andra till att dra ut och fightas eller råna folk.  Graffitin var något vi kunde nörda in oss på!

 

 

Vilka graffitimålare har du målat med som imponerat på dig på något sätt?

Det är verkligen många, imponeras i stort sett av varje människa jag målar med på något plan, man lär sig alltid något. Men ska jag nämna några så är det nog mina vänner Gorey och Horphée från Paris! Deras stilar, can control och snabbhet är helt makalös, kommer ihåg en gång när jag knappt hunnit skissa upp innan de båda var inne på att dra lines på sina målningar! (Säger kanske mer om min speed, hehe) Om jag ska nämna någon svensk så är det utan tvekan min goda vän Nagel, varje gång vi gör en vägg har vi sjukt kul och jag tycker det syns på resultaten, blir alltid något avslappnat och spejsat!

Klassikern. Någon knashistoria att dela med dig av?

Hmm, en gång när jag och Abyss skulle måla på ett tak hände något kul. Vi var inne på lines och bakgrund när det runt hörnet på huset flyger förbi en polishelikopter med fulla strålkastarljus mot oss innan den for iväg, självfallet blev det att köra klart snabbt för säkerhets skull. Som vi dock tänkte var den ju inte ute efter oss, utan det visade sig när vi satte oss i bilen och körde iväg att någon gangster blivit avrättad i sin bil en bit bort…

Vilka länder har du målat i?

Jag brukar försöka ta chansen och måla i alla länder jag semestrar i, än så länge är det nog dessa om jag inte glömmer något: USA, Frankrike, Danmark, Italien, Tyskland, Spanien, Portugal, Grekland, Holland, Belgien. Sen har jag säkert glömt något…

Vilket land är favoriten?

Vet inte, alla är sjukt trevliga på sina egna sätt, men jag har alltid riktigt kul i Paris och Köpenhamn, två grymt bra städer för graffiti! Annars skulle jag vilja måla fler gånger i Bryssel vilket jag tyckte var en trevlig stad där man kan få tag på den bästa Kongolesiska maten i Europa för en billig penning innan man drar och målar!

 

  

Vad tycker du om graffiti kulturen och scenen i Sverige?

Jag kan väl mest prata om min stad Stockholm där jag lever och här måste jag säga att jag tycker att det just nu är fantastiskt kul! Trots en hård nolltolerans och lite gehör från myndigheter och maktpersoner så frodas graffitin.

Även tack vare internet och t.ex. instagram kan jag se så mycket mer nu än vad jag skulle hinna med annars. Det dyker upp så mycket nya (eller gamla) namn som jag inte har en aning om vilka som ligger bakom som kör nya roliga stilar och håller grymt tempo! I Stockholm just nu tycker jag att det är skitkul att gå/åka runt på stan eller skumma igenom bilder på telefonen och hitta nya tags, throw-ups och målningar från writers som Havets, Gimp & Honie, Death, Mendeleev, Alone, Rask, Spacey, Slack, Casix, Serio, Liv, Ûmer, Boys, Getok, Cairo med flera. Skulle säkert kunna göra denna lista hur lång som helst för jag blir så ruggigt peppad av att se allt som görs och alla galna stilar som körs!

Sedan tycker jag att fler kommuner ska ta exempel och uppföra lagliga väggar till de yngre som vill testa på graffiti, samt starta en större kultur av muralmålande i Sverige, det skulle vara underbart att se mer av stora väggar á la de gigantiska som Carolina Falkholt gjort senaste tiden, något som kommer stå kvar även i framtiden! Främja kreativitet, oavsett vilken konstform ungdomen väljer!

 


Vad tycker du om tågscenen i sverige?

Har aldrig varit mycket av en tågmålare, gjort några backjumps och kört några tåg, men blir oftast sjukt missnöjd med mina målningar när jag stressar för mycket… Annars gillar jag dom som faktiskt orkar med allt jobb, blir alltid riktigt glad när jag ser tåg rulla från Kay, Sbr, Obhs, Nise, Wol, Risk och alla andra som faktiskt gör iögonfallande grejer!

 

 

Vilka graffitimålare ger dig inspiration?

Om jag bara skulle välja 5 målare som givit mig mest pepp och inspiration genom åren så är det nog Egs, Nug, Petro, Sabe och Pike! Dom är alla fem helt överlägsna på sina grejer och fortsätter fortfarande utvecklas inom sina uttryck vad dom än ger sig på! Annars blir jag alltid glad när jag ser yngre förmågor som inte kör den gängse Stockholms-stilen med öl innanför västen, dubbelkrom i händerna och sjuk stress i fötterna!

 

Vilken burk kör du med?

Jag kör med det jag kommer över, men Montana Black kör jag oftast med. Den är en arbetshäst som funkar i alla väder utan att krångla!

Vilken cap?

Kör i princip bara med fatcaps till fyll och Stock cap till detaljer, samma sak där, dom krånglar inte så ofta!

 

 

Vad handlar graffiti om för dig?

Graffiti för mig är så mycket mer än ett uttryckssätt, det är en så pass stor del av mitt liv. Jag har träffat så mycket människor som jag nu kallar mina bästa vänner via denna syssla, det handlar om att uttrycka sig både på ett personligt plan som gemensamt som en kultur.

 

 

Vad gör du om tio år?

Jag har nog inte gjort min sista målning då, jag sysslar ständigt med något konstprojekt om det så vara graff eller inte men jag kommer alltid tillbaka till graffitin, den är mitt andrum när vardagen kväver mig!

 

 

Vad vill du säga till nya och yngre graffitimålare? Något tips att skicka med?

Fortsätt utvecklas, vad du än gör och våga misslyckas! Ser hellre en fuck-up med höga ambitioner än en trygg, snabb krommålning… Och skit i vad polarna säger! ;)

 

Någon hälsning till dem som läser?

God jul och gott nytt år!

Tack Macke! Vi ser fram emot att se mer av dina målningar och hur du fortsätter att ta graffen vidare. Blessings! / Victor