Lucka 24 – Intervju: Ruskig

Idag har vi äran att ha med Ruskig på en intervju, det är inte bara julafton utan även Ruskigs födelsedag! Hurra – Hurra – Hurrraaa! Ruskig, som egentligen heter Pärra Andreasson, är en av dem graffitimålare som varit en stor förebild för många. Alla färgerna, figurer, ansiktsuttryck. Det är mycket som händer i målningarna, ofta lekfullt och färgglatt. Smet hookade upp med Pärra i studion i Malmö och ställde frågor om spinneriet, en unik skola för graffiti och urbankonst där Pärra är lärare. Men även om hur graffitin hjälpt till under prestationsångest, och om Pärras målande för jämställdhet!

 

Smet – Tja Pärra! Vad ska vi kalla dig? Pärra eller Ruskig?

Ruskig – ErikPärraPärandersVonAndreasson men de flesta kallar mig Hörrö.

Hur är läget i Malmö? Förutom snöovädret, går det bra för er med Spinneriet?
Tack bara bra! Sista veckan på skolan innan jullov och just nu snöar det ju så allt är perfekt.

 Berätta om spinneriet, vad är det och hur började det?

Spinneriet är världens enda skola för Urbankonst- och HiphopKultur. Förutom jag som arbetar här med graffiti/gatukonst och Promoe som jobbar med text/producering så har vi en ständig ström av gästlärare här o styr upp projekt med våra deltagare. Vi har funnits sen 6 år tillbaka och ligger såklart i Sofielund, Malmö. Vi startade för att det helt enkelt behövs.

Graffiti har många gånger bevisat att kreativitet och skaparglädje kan hjälpa kids på flera sätt och dessutom använda deras energi till något som många får glädje utav. Det samma gäller hiphopens andra element med musik och dans. De coolaste grabbarna och tjejer kan börja dansa, sjunga, rita därför att det görs som breakdance, i en cypher, eller ett skiss battle. Vad är din egen erfarenhet av graffitins potential och energi?
Jag började som Bboy och tro det eller ej, men jag hade en massa energi. Pga av en ryggskada fick jag dock välja ngt mindre kroppsligt och då blev valet graffiti, som ju ändock innehåller en hel del fysik. Inte minst estetiskt. Är inte helt inne på ditt påstående att det är de coolaste som fortsätter med HipHop i någon form utan de är de som saknar identitet och är beredda att ge allt för att skapa sig en.

 


Du och Ångest började måla samtidigt? Du har skrivit någonstans att ni båda hade ”ruskig prestationsångest”. Stämmer det? Är det borta nu eller finns det fortfarande kvar?

Jag började långt innan Ångest. Det stämmer att vi tog våra signaturer utifrån en känsla av prestationsångest men även för att bokstäverna i RUSKIG ÅNGEST är toksköna. Idag har jag ett dagligt behov att prestera men med en mer avslappnad attityd till det.

 


Hur länge har du målat? Har du varit lika aktiv sedan dess?
Första målning 1984, hyfsat aktivt sen 1988 och på heltid sedan 2000.

Många förknippar nog dig med färgglada detaljrika målningar med ansiktsuttryck och känslor. Det känns oftast glatt och positivt. Är det meningen? Vill du att alla ska skratta och vara glada?
Dekis sa detsamma för några år sedan men mer som en kritik typ; ”varför gör du alltid så jävla glada och positiva målningar? Kan du inte göra något vidrigt och fult någon gång.” Så då gjorde jag ett porträtt av honom som vidrig och ful.

 

Du har den senaste tiden målat ansikten med citat och bokstäver. Tänker på de ”jobb annonser” man kan se på din blogg. Hur började du med det? Vad är det för projekt?
Jag hade under några år gjort kontaktannonser åt folk, som började med att jag själv var desperat singel varför jag gjorde en annons åt mig själv på P-Huset Anna i Malmö, där ca. 10 000 passerar varje dag. Ingen svarade på annonsen trots att jag skrivit ut både mail/mobil. Däremot var det flera som ville att jag skulle göra en liknande annons åt dem. Kanske jag gjorde ett 20-tal såna innan jag tröttnade eftersom inte en jävel träffade en partner på det sättet. (Sensmoral, ragga inte genom graffitimålningar!) Ungefär samtidigt som jag slutade med att hjälpa folk att hitta kärleken så pratade jag med en kompis som var arbetslös. Vi kom på att det kanske skulle funka att söka jobb genom graffiti? Hon fick hjälpa till och vi gjorde en ca.2.5X7m stor målning mitt i Malmö. Den uppmärksammades rejält och hon fick jobb! (Nu 3 år senare jobbar hon kvar på samma ställe och stortrivs.) Har fortsatt göra såna lite här och där. Den fetaste är i södra Frankrike och är över 10 meter hög.

Ett av dina projekt har varit att måla en massa sura gubbar i olika hus, rivningshus och övergivna hus. När det blir jämställt i samhället mellan kvinnor och män så kommer gubbarna du målar att bli glada. Bra grej du gör! Här i vår intervjuserie så har vi med 2 tjejer som målar. Vad är dina tankar om detta. Varför är det så få tjejer som målar graffiti?
Svaret är enkelt. Män har ett behov av att försöka skapa något annat när de inser att de inte är gjorda för att delta i foster/barnprocessen mer än i ett par minuter. Yngre män har också ett behov att skapa nya saker för att utmana äldre män som redan är etablerade. Därför skapar kreativa yngre män subkulturer. (Som i alla teorier finns det undantag. Lady Pink deltog i hög grad till graffitins ursprungshistoria.)


Är graffiti en grabb kultur? Hur kan vi graffitimålare forma en kultur som är schysstare och bättre för alla?
Graffitin är en, till en början, tuff kultur där både tjejer/killar som nybörjare får visa att det genuina intresset verkligen finns där. Då får/finner man sin plats inom kulturen. Annars ignoreras man. Skolor och kurser är platser där denna kultur inte finns för dem
som tycker det är jobbigt och som vill pröva en annan väg.


Vad tycker du allmänt som Sveriges graffiti kultur?
Jag tyckte den var nära på urusel ett tag under slutet av 90-talet och början på 2000-talet. Idag vill jag säga att den verkligen blommar! Det är superkul att se. Fan vad många och dynamiska målningar det kommer upp hela tiden. Grymt.

Du har själv en kid som målar graffiti om jag förstått det rätt? Vilka råd kommer du att ge henne om hon börjar ränna ute på nätterna och måla?
Hon målar men inte mer än annat hon gillar att göra ibland. Jag ger henne samma råd som jag skulle göra till vilket barn/vuxen som helst. Gör det inte. Fråga om lov. Till skillnad från Stockholm så får man i mycket hög utsträckning lov att göra graffiti/gatukonst här. Det är nämligen mycket uppskattade konstformer hos en riktigt stor del av alla människor som bor här. 9 av 10 människor som bor i Malmö gillar graffiti samtidigt som 99% avskyr tags och klotter.

För några år sedan skulle jag posta ett brev och klistrade på ett frimärke, jag tyckte jag kände igen bilden och fick sedan reda på att det var din konst som blivit frimärken. Det var 2008 och du fick i uppdrag av posten att göra 8 frimärksmotiv. Är inte det the ultimate för en konstnär, att miljoner svenskar slickar på och dreglar på sin konst?
Hehe. Det var klistermärken.Nu lite klassiker! Vilka graffitimålare ger dig inspiration idag?

Just idag? Eftersom Ligisd var i stan rätt nyligen och imponerade så vill jag nämna honom. Snyggt jobbat! (Han har fortfarande kvar en färgburner på Anna som mitt i vintern har högsommarkvalitéer. Cyklar förbi ofta o blir lika pepp varje gång.) Jag inspireras också mycket i det graffiti/konstnärskvarter jag och ett 20-tal andra skapat, hänger och jobbar i varje dag.

Vilken burk gillar du mest?
Den som täcker och inte bäckar igen.

Vilken cap gillar du mest?
Den som inte bäckar igen. Finns inte. Vill någon bli miljonär? Uppfinn en.

 

 

Vad handlar graffiti om för dig?
Den har blivit mitt liv, kärlek och profession. För alla är det den största konstism i världshistorien. Pga antalet målningar som görs, antalet utövare världen över samt antal
betraktare. Men även hur mycket den påverkat samhället på många plan överallt den hamnat.

Vad gör du om tio år?
Jag målar helt klart nya brännare med Ångest. Jag jobbar med någon skolform men kanske inte Spinneriet. Är sugen på någon form av resande konstakademi. Jag gör modigare konceptuella måleri/konstprojekt och jag bor fortfarande kvar i Malmö som tagit över Berlins roll som Europas Gatukonstmetropol.

Någon hälsning till dem som läser?
Vi ses!

Något tips att skicka med till nya och yngre graffitimålare?
Varför blev Kaos årets graffitimålare 2012 i Sverige? Vad gjorde du senaste jul/midsommarafton? Vad gjorde du kl.08.00 på nyårsdagen? Han målade… Gott Nytt till honom, er och alla som tog er tid att kolla igenom detta!


Tack Ruskig för denna intervju! Vi önskar dig en grym födelsedag och fortsatt lycka till med spinneriet och konsten! / Smet