Lucka 24 – Intervju: Alsike Kloster

På landet utanför Uppsala har syster Marianne, syster Karin och syster Ella öppnat upp Alsike Kloster som fristad för flyktingar i nöd. De förenar klosterliv med att öppna upp sitt hem åt flyktingar som fått avslag på ansökan om asyl i Sverige. Detta arbete har dem gjort i mer än 30 år. Jag bodde här ett halvår som volontär. Något av de sista jag gjorde var att anordna ett graffitiworkshop med hjälp av vänner och Highlights.
Förmodligen världens första graffiti workshop på ett kloster! Jag har intervjuat 2 av dem ungdomar som bodde på klostret och var med i workshopet.

 

VE – Hej! Hur är läget?

Svar – Hej! Det är bra med oss nu! I somras fick vi uppehållstillstånd och allt känns lugnare nu! Man får vara lite friare än vad man var när man inte hade det!

 

Vad kommer ni ihåg ifrån graffiti workshopet vi hade?

När vi målade graffiti var den en fin dag! Solen sken och alla var glada. Den dagen var en av de roligaste på Alsike!

 

 

Vad var svårast eller mest utmanande med att måla graffiti?

Linjerna och skuggorna, var det svåraste för oss när vi målade graffiti, tycker vi.


Varje vecka så kom det en konstlärare som hade med sig olika färger och material. Vuxna och även alla barn som inte gick i skolan fick måla och rita. Var skapande och kreativitet något som hjälpte er under tiden på klostret?

Genom att rita eller måla kunde man uttrycka det som man inte kunde säga med ord! Tillexempel – Jag kommer ihåg att jag målade en tavla, på den var det tre rosor och en sol! De tre rosorna symboliserade tre systrarna och solen symboliserade en volontär. Med detta ville jag säga hur de tre systrarna tillsammans hjälpte oss och att de hade även vänner utanför klostret som hjälpte systrarna!

På denna tavla skrev jag också ett citat som Moder Terasa sa ”Ibland tror vi att det vi gör är bara en droppe i havet men havet skulle vara mindre utan den droppen”.

Med denna ville jag säga hur mycket deras hjälp betyder för oss, man kan inte finna ord att beskriva det!

 

 

En känd gatukonstnär Banksy lär ha sagt något i stil med ”graffiti kanske inte kan fixa all fattigdom i världen, men det kan få någon som mår dåligt att le”. Kan det citatet stämma in på workshopet på Alsike?

Det stämmer bra eftersom man mådde så dåligt under den tiden, man hade inte stort hopp, allt man kunde göra var att be och vila i Guds händer!!!

När man tänker på alla svårigheter och hinder man möter varje dag i denna värld är graffiti ett bra sätt att använda att göra andra le. Genom att måla graffiti glömde man bort i vilken situation man hade hamnat i! Man glömde världen och koncentrerade sig på det man ville måla! Man glömde sina bekymmer och var fri, för ett tag i alla fall!

 

Jag kommer ihåg hur bra allting gick denna dag. Från det fina vädret till hur duktiga alla ni var som prövade måla graffiti för första gången. Vad tycker ni själva om era målningar?

Vi tycker att målningarna blev fina! Det var första gången vi målade graffiti och det gick ganska bra tycker vi. Framför allt att vi tillsammans hade kul och jag tyckte att det var skönt att glömma ett tag den situationen vi var i.

 

Vem var duktigast på workshopet då?

Vi var! haha, med tanke på att då var det första gången vi målade graffiti… Jag tycker att allt gick bra. Alla blev glada när de fick vara med. Och alla blev stolta över sina målningar!

 

 

Har ni något tips till någon annan som hamnat i liknande situation som er? När livet blir tufft och slår hårt mot en?

Det viktigaste är att man inte ska ge upp, och ha tålamod! Det känns väldigt tungt när man får nej gång på gång men jag tycker att det är viktigt att man kämpar på!

 

 

Vad ska ni göra nu i julledigheten?

I julledigheten ska vi vara med vår familj och vänner! Vi väntar på vänner som ska komma och hälsa på oss under julen.

 

Vad gör ni om 10 år?

Vi hoppas att vi är där vi drömmer att vara. Som alla andra ungdomar har vi också drömmar. Jag drömmer att hjälpa folk, att kunna ge den hjälpen som jag fick! Jag vet hur mycket det betyder, och jag vill hjälpa andra, genom att hjälpa andra kan jag tack alla dem som hjälpte mig!

År 1959 Bill Wilson sa ” Tacksamhet bör riktas framåt istället för bakåt”. Med andra ord – om du fortfarande för budskapet till andra så gör du det bästa möjliga att återbetala den hjälp du har fått. Jag tycker också det, om vi hjälper varandra kan alla få en bättre och säkrare framtid.

Min syster drömmer om att vara en fotbollsspelare. Hon är bra på det och vill en dag spela för landslaget i Sverige.

Tack att vi fick vara med ! Vi önskar er en riktig God jul och Gott nytt år!

 

Tack att ni ställde upp denna intervju! Vi önskar er lycka till med studierna nu och fortsättningen med det ni tar er för! Blessings! / Victor
 

För dig som vill veta mer om Alsike Kloster..
Kolla in detta videoklippet – Guds rikes ambassad
Lyssna in P3 Dokumentär – Polisrazzian i Alsike Kloster