Lucka 22 – Intervju: Fool

Fool är förmodligen den som har flest målningar uppe på linjeväggarna i södra Sverige. Även om han har semester just nu så tog han sig tid för att svara på lite frågor och skicka in ett gäng goa målningar!

 

VE – Tjabba! Vad skriver du nu?

F – Fool, KC

 

Vad har du skrivit förut?

Första tagen var SPY1, fett originellt hehe. Sen efter det följde Sake/Saek och olika variationer på den(1997), sedan kom OWN som var min första tag jag använda i några år. Det borde väl nämnas att det var parallellt med Fool eftersom jag gjorde min första piece 98, men det var mer som en andra tag då.

 

Hur fick du din tag? Betyder tagen något?

Nej. Inga tags betyder egentligen något för mig, det handlar främst om bokstäver. Sen kan jag fan inte svara på om Fool är det smartaste valet – två O som följd när man tydligen inte är något vidare på ovala former kan ju tyckas ratt dumt… but it is what it is. Jag har alltid tyckt att personen gör tagen. Innan man träffar folket bakom tagen så har man byggt upp en bild av vem personen kan vara. Ibland raseras den bilden helt och ibland lever den verkligen upp till förväntningarna.

 

Hur länge har du målat?

Sedan 97. Hade jag vart hemma hade jag försökt skaffa fram lite bilder på lite riktig oldschool wack shit a la Foolski!

Varför började du med Graffiti?

Det var faktist några yngre killar på mina skola i Lund som var peppade och höll på typ 96 (precis efter Finsta/Taison och MST gänget hade satt igång sin era) och vi var polare på något vänster trots att dom gick i 5an och vi i 7an. Jag kommer ihåg första gången dom fadade och ringde oss äldre grabbar och visade, vi ba FUCK MAYNE THIS SHIT CRAY CRAY. Efter den dagen var det vi som lärde oss snabbare och snabbare och tog över staden med bästa graff försök.

 

Varför har du fortsatt med graffiti?

Det finns inget som gör mig gladare och som får mig att somna godare om nätterna än just graff(ja det kan ju finnas ett o annat preparat men det ar en annan femma).

Vilka graffitimålare har du målat med som imponerat på dig på något sätt?

Hmm jag vet inte… Asså jag vill inte låta högfärdig men jag blir sällan IMPONERAD av folk… men om jag ska nämna en person som konsekvent imponerar mig när jag målar med han(även om det är sallan nuförtiden) så får det bli THED. En som alltid hållit hög standard på vad han än gör. Han skulle förmodligen vara bäng på ketamin och full som en jävla viking och ända lyckas göra en presentabel piece. Han må inte vara ett av de stora namnen och den absolut bästa stilmässigt, men han ar snabb, har alltid cleana bra stilar, bombar FEDDDT snyggt och gör tunga t-ups.

 

Vilka graffitimålare har du målat med som du aldrig vill måla med igen?

Hmm… det minns jag fan inte, men jag målar helst med mina polare och endast med andra om jag måste, alternativt om jag kan välja ett ställe som jag vet inte kommer innebära trubbel. Jag är tyvärr en cyniker och litar inte på att folk har samma sinne som mig, tänker som mig och häller käften som mig (nar det ar lönt får sägas).

Vilka länder har du målat i?

Sverige, Danmark, Norge, Polen, Tjeckien, Holland, Tyskland, England, Frankrike, Österrike, Spanien, Portugal, Italien, Amerika, Thailand, Kroatien, Grekland… Ja jag glömmer säkert något då jag likt alla writers reser en hel del.

 

Vilket land är favoriten?

Polen utan tvekan. Min favorit film är style wars, det är min bibel sen dag ett och något jag fortfarande kan kolla på och känna att den är fett tung. Warsawa var NY runt ca 96-2003/4 och det gav mig så sjukt mycket inspiration till mitt målande. Jag ska ju inte underskatta att få med om en era där tagen rullade i år och där man faktiskt hade kungar osv… FRESHHHHHH

 

Till sist. Vad tycker du om graffiti kulturen och scenen i Sverige?

Graffiti kulturen är tung men full av manliga egon som behöver masseras konstant, rätt tröttsamt men något alla vänjer sig vid och antingen accepterar eller försvinner. Scenen i Sverige har alltid varit en av de bästa tycker jag. Vi har alltid visat framfötterna i stil, minimalism, connections, och diverse olika moderniteter. DOCK ska det sägas att Sverige är ett land där folk sällan kritiserar varandra och där folk accepterar baitande hur som helst. Sen internet kom, men framförallt FOTOLOG så kan man med lite hjärna följa vissa writers, se vilka dom följer och se vilka dom tar (stjäl) inspiration ifrån. Med det sagt, baitande har alltid främjat graffens utveckling men jag blir lite mörkradd när jag ser dagens kids och snackar med folk ur yngre generationen och märker att man förmodligen kan komma undan med vad som helst eftersom få kan sin graffhistoria. Men Sverige är i princip ledande i graff förutom Tyskland tycker jag, men det kan man ju diskutera fram och tillbaka.

 

Tack Fool att du tog dig för intervjun på din semester! Vi önskar dig goa dagar med mycket sol! Blessings! / Victor