Lucka 22 – Intervju: Arber Beqiri

Arber Beqiri är killen som gick från streetart till grafisk design och från högskolan till att nu plugga på hyperisland. Vi frågar hur graffiti och streetart inspirerar till grafisk design. Dessutom lite personliga frågor om Arbers resa från Kosovo till Schweiz, och från Schweiz till Sverige. Om hur graffiti och skapandet ger mening till livet när det är tufft.

 

VE – Tja Arber! Du skriver Plan-B när du gör graffiti och streetart, Varför den tagen?

A – Jag personligen tycker att namnet ska verkligen vara något genomtänkt och ska helst betyda något. Jag tror att det tar några år för en graffiti artist att identifiera sig själv med en tag. Jag kan säga att jag fortfarande försöker hitta mig själv inom graffiti och på något sett sammanfatta min personlighet, stil och livs erfarenheter med taggen. Tills dess behöver jag en ”Plan B” :)

Hur länge har du varit intresserad av graffiti och streetart?

Jag har bot i Zürich i Schweiz i många år i ett väldigt trist betongområde. Det ända som gjorde det ljusare var alla graffiti målningar som man såg på väg till skolan. Jag kom många gånger sent till skolan bara på grund av det. Jag kunde bara stå och kolla på graffiti målningar i flera timmar. Jag var ungefär 13 år när jag själv ville börja med konst men det blev penslar marker och akryl färg istället för sprayburkar. Jag har alltid älskat graffiti och har blivit inspirerat av graffiti i allt jag gör så som grafisk design och konst på canvas.

(Loggo till Jei Lei, Kolla in hans mixtape ”behind the grate wall” – perfekt för skiss session)

 

Vad fick dig att börja sedan med Graffiti och streetart?

Jag kom in i graffiti världen och blev aktiv inom den när jag träffade dig Victor. På Ungdomshuset i Jönköping gjorde vi några projekt som gjorde att jag fastnade för graffiti!

Tidigare hade jag använt sprayburkar bara för att göra bakgrunden på mina tavlor eller till något som krävde en stor yta. Men när vi och andra från G.S.M.L gjorde alla graffiti projekt tillsammans kände jag att det finns den sammanhållningen och vänskapen inom graffiti som inte bara handlar om att klottra. Jag blir så inspirerat av olika stilar av graffiti och alla olika personligheter som utöver det. Den inspirationen kan jag tillämpa på mina jobb inom grafisk design och motion graphics.

 

 

Man kan se på dina grejer du gör i grafisk design att du har inspiration ifrån graffiti och gatukonst. Kan man kalla den designen för något?

A exakt, jag har en väldigt speciell stil inom grafisk design på grund av Graffiti & streetart som sticker ut och är framgångsrik. Ett speciellt namn har jag inte för det men så fort jag visar upp min portfolio så frågar mig kunderna om jag håller på med graffiti.

 

Du har haft en tuff uppväxt jämfört med många andra som jag känner. När du var ett barn så flydde din familj från Kosovo till Schweiz och sedan kom ni till slut till Sverige. Vad har skapandet och kreativiteten betytt för dig?

Konsten har alltid varit som en terapi för mig och har hjälpt mig att komma i kontakt med människor och även väcka deras intresse för mig. När man flyttar till olika länder som har annorlunda språk och kultur så är det oftast väldigt farlig att man fastnar i en depression där man känner sig annorlunda, har inget gemensamt med de andra eller att man blir utfryst på grund att man har andra traditioner och inte pratar samma språk. Men konst, graffiti och streetart gjorde att jag blev sed och den gjorde mig stark.

 

 

Vilka är det största skillnaderna på graffiti och Street art i Schweiz och i Sverige?

Största skillnaden är att det inte finns lika mycket stöd av samhället och organisationer för graffiti i Schweiz som det finns i Sverige. Det finns inte lika många lagliga väggar men det finns många som vill göra graffiti. Det gör att flera är tvungna att spraya på gatan och riskerar höga böter eller fängelse straff. Vi borde verkligen vara glada att vi har föreningar som graffitifrämjandet som stödjer graffiti för en förening som den saknas verkligen i Schweiz.

 

När vi lärde känna varandra hade du bott i Sverige i 4år och kunde flytande svenska och pluggade grafisk design på högskola. Hur fixade du det? Finns det något hemligt recept på energi dricka?

Jag har haft tur. Har alltid träffat bra kompisar och har alltid hamnat i skolor med människor som gav mig stöd. Det gäller också att jobba mycket och aldrig ge upp.

 

Vad ser du för likheter och skillnader med grafisk design och graffiti?

Man har mer frihet inom graffiti och Streetart. Grafisk design handlar mer om man anpassar sin still till kundens/företagets smak eller behov. Det som jag uppskattar mest med graffiti är att man bestämmer själv vad som är snyggt, vad du vill förmedla med din konst och på vilket sett man visualisera det. Graffiti gör man helt enkelt för sig själv och den känslan är fantastisk.

 

Några duktiga grafiska-designers du kan tipsa oss om att kolla in närmare?

Det finns så många duktiga grafiska designers. Det finns två sidor där nya och erfarna designers lägger upp sina arbeten där hittar man mycket inspiration och kanske en favorit.

www.creattica.com och www.dribbble.com

 

Jag vet att du även har ett stort intresse för calligraffiti. Vad är det egentligen och varför gillar du det?

Caligraffiti är en blandning av graffiti och traditionellt kalligrafi. Konstnären som gjorde califraffiti stor är Nils Meulman en gammal graffare. Det som jag gillar mest med caligraffiti är att det är en perfekt blandning av ny streetart kultur och antik kalligrafi konst en perfekt exempel på att det går att blanda in två konstarter av två olika generationer.

 

Tror du att vi kommer att få se mer calligraffiti i Sverige?

Definitivt. Jag har många kompisar som experimenterar med det, sen har jag sett några pieces i Stockholm som gick lite mot den stilen så att jag tror att caliggraffiti kommer bli riktigt stort även i Sverige .

 

Vad gör du om tio år?

Jag har bestämt att jag kommer att jobba kreativt vad det kommer att bli vet jag inte.

Jag har jobbat, frilansat och studerat grafisk design i några år nu. Den senaste tiden har jag allt mer börjat med motion graphics och 3d modellering så jag får se vart livet tar väggen.

När det gäller graffiti & streetart så kommer jag självklart att fortsätta med det. Jag älskar streetart och jag har med tiden börjat inse att det börjar bli en stor del av min personlighet.

Skolan jag går på nu har mycket kontakt med arbetslivet det gör att jag har mycket kontakt med reklambyråer och kreativa kollektiv och graffiti och streetart börjar bli allt mer efterfrågad i den branschen, det kan göra att det räcknas som extra merit att du kan utöva dina tidigare kunskaper inom graffiti / street art.

 

 

Någon hälsning till dem som läser?

I fall ni börjat att bli intresserade av graffiti så ska ni verkligen uppskatta att vi har så många ungdomsorganisationer och föreningar och verkligen kontakta dem och börja med graffiti där, det kommer att bli den bästa upplevelsen i ert liv :)

 

Någon hälsning till dem som har det tufft och går igenom tuffa tider just nu?

Håll de som älskar dig nära och kämpa för dem. Kämpa för det som du vill ha och ge aldrig upp.

 

Tack Arber för intervjun! Vi önskar dig lycka till med ditt skapande och med utbildningen på HyperIsland! Blessings! / Victor