Lucka 21 – Saus ( Julkalendern 2013 )

Saus är graffitimålaren som blev familjefar och nu arbetar som chefsjurist åt ett stort företag. Han  började med graffiti i starten på 90 talet. Nu har han familjeliv, är gift och trebarnsförälder. Här i denna intervju får vi se flera av hans feta skinnycap produktioner.

 

Victor – Tja! Läget?

Saus –  Allt är bra bra här. Lite stressigt men så är det alltid runt jul. Man ska hinna med klappar åt barnen samt avsluta det sista på jobbet innan säsongen tar slut. Men det är roligt, viktigt med tidpunkter då man kan samlas hela familjen. Familjen är viktig!

 

 

Vad skriver du?

Skriver Saus, FFC  och TDT  Crew. Har gjort det ett tag kommer förmodligen dö som Saus;)

 

 

Vad har du skrivit förut?

Det är klart att man haft andra namn men har kört Saus stadigt sen 95-96. Att man kört annat ha väl mer berott på att man vill testa andra bokstäver. Viktigt att variera, för inspiration men också för sin egen träning. Jag tror inte det är till ens fördel att enbart hålla sig till enstaka bokstäver.

 

 

Varför skriver du Saus? Har det någon betydelse?

Haha….

1.) To tell someone one to fuck off.

”GET SAUSED”

2.) When you dont want to go somewhere

Billy: ”Hey man want to come to my mum’s for dinner”

Jimmy: ”nah, saus”

3.) Giving a rating to something

Adam: ”What do you think of this subject?”

Justin: ”It’s Saus”

 

Haha, har faktiskt ingen aning. Jag valde inte det för att ordet var coolt utan för att bokstäverna var en utmaning för mig. Tycker egentligen inte om S, A och U men det blev så ändå. Tidigare var det väl som alla andra att man tyckte vissa bokstäver var ”lättare” och andra svårare. Idag anser jag alla vara lika svåra. Precis som allt annat så handlar det om träning och tålamod. Den mentala färdigheten du får av att skissa (träna) blir ju långsammare om du inte skissar. Man behöver kanske inte skissa på ett papper men att hela tiden studera typsnitt, reklam och annat, och i huvudet göra något nice är träning nog.

 

 

Hur länge har du målat?

Det är många år. Har pieces från 90-91 men tror allt började på allvar runt 94-95. Inspirerad av gröna linje 19s kungar. Grymma Togz med vänner. Sen har det olagliga målandet kanske inte alltid varit det man satsat på men en och annan vägg har det blivit varje år sedan dess. För mig handlar det inte så mycket om när du började utan kvaliteten på det du levererar. Du kan ha målat i 1 år men ändå leverera bra grejer. Det handlar om att göra något som inspirerar din näste. Än idag kan jag själv inspireras av målare som målat mycket mindre och kortare tid än jag samtidigt som jag inspireras mycket av Highlevel painters. Det viktiga är att du gör det med hjärta och känsla. Jag kommer måla hela livet, det är ett måste främst för att min fru vill det men också för att jag vill föra detta vidare till mina barn. Självklart är det också roligt! Brudar gillar det också;)

 

 

Varför började du med Graffiti?

Det är enkelt och jag är inte beroende av någon annan. Kulturen är spännande i sig men i början handlade det mycket om broderskapskänslan. Jag var en flitig idrottare, spelade bl.a. fotboll på bra ungdomsnivå, och jag kände samma gemenskap men mina fotbollsgrabbar som med mina crew-boys. Det var två olika världar. Men sen föll det sig ganska naturligt då man alltid varit bra på att rita. Att jag egentligen inte slutade upp med karriär i konstvärlden är mer märkligt. Men samtidigt är det tuff konkurrens och jag vet inte om jag hade haft det som krävdes för att nå toppen.

 

 

Varför har du fortsatt med graffiti?

Jag har ställt mig denna fråga många gånger. Att det är roligt räcker inte längre som ett svar. Det måste ge mig mer. Men idag är det tydligare än någonsin; det befriar mig för stunden från mitt vardagliga liv. Det är en kontrast till mitt tidigare och nuvarande yrke som ansvarig jurist. Men samtidigt, graffiti är en livsstil. Det hade aldrig funkat utan min frus stöd och att hon supportat mitt resande. Så jag målar idag också tack vare henne. När man har fru och barn så går det inte bara att dra iväg med boysen en hel dag eller helg. Någon måste ju sköta hemmet och barnen. Jag har t.ex. precis kommit hem från en veckas målar-resa i Tyskland med min homie Holem, det gick tack vare henne. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg graffiti är graffiti, det är en stor del av mitt liv, mitt hjärta men jag gör det endast om jag får den supporten jag behöver från familjen. Jag skissar inte heller och har väl inte gjort en seriös skiss på år, så när jag ”graffar” IRL eller i mitt huvud så gäller det att prodda på en gång.

 

 

Vilka graffitimålare har du målat med som imponerat på dig på något sätt?

Graffiti för mig handlar inte bara om målandet utan också om de människor man träffar. Som människa har jag inspirerats av många, både äldre men också unga som uppskattat mina verk. Att enbart få prata med en äldre herre, farfar till någon, som gillar det jag gör är inspirerande och visar att jag gör något rätt. Det handlar mycket om att vara öppna för varandra, och lära av varandra. Jag kan ta min gode vän Holem, den som jag oftast målar med, vi är från olika världar och vi ser saker på olika sätt. Vi kan ha riktiga diskussioner när vi målar ihop men samtidigt tänka så lika. Han inspirerar mig inte bara som målare då han själv är så jävla grym men också som medmänniska. Graffitimässigt är det väl flera som inspirerar, men så är det ju alltid, kopiera och gör om men bajta inte.

 

 

Klassikern. Har du någon knas historia att dela?

För några år sedan åkte hela familjen till Sydamerika. Jag hade hittat värsta spoten och jag gick typ i flera dagar och tänkte hur jag skulle måla där. Problemet var att det alltid var folk där. Det var en utsiktsplats mot havet men direkt ovanför själva centrum. Och att åka fast där är ju inte riktigt som att åka fast i Sverige, där får du ordentligt med stryk, de målar över ansiktet, sätter dig i cellen och du får värsta bötern. Så jag frågade farsan och morsan om de kunda knasa åt mig. Morsan ville ju så klart inte men farsan tyckte som ”varför inte”. Däremot var han noga med att påpeka för mig konsekvenserna. Min fru var med så hon fick också haka på. Så fort det blev mörkt började jag ladda, man såg också att farsan var lite nervös men han tyckte det var skoj (han har alltid tyckt att det varit lite coolt med att jag måla). Så vi drog dit. Jag var så nervös. Farsan körde ”visslingen” så fort det kom någon. Men jag körde och trots nervösiteten så lyckades jag fullfölja. I efterhand så skulle jag kört något annat men jag gjorde det och farsan knasade!

 

 

Vilka länder har du målat i?

Flera länder, Sydamerika och Europa.

 

Vad tycker du om graffiti kulturen och scenen i Sverige?

Nja, som helhet är jag väl inte direkt så impad. Men det finns självklart några riktigt grymma players i gamet, no doubt. Däremot tycker jag att vi är på väg mot rätt riktigt men scenen är ju lite som den är tack vare nolltoleransen som finns lite här och där. Alla lagliga väggar tycker jag är en stark bidragande orsak till att kvaliteten börjar öka. Människor ”pillar” mer, har mer tid och tålamod. Naturligt då att även proddarna blir bättre. Men det är långt kvar. Jag hoppas att vi så småningom får fler och större lagliga väggar så att möjligheterna att ökar för alla. Det här ska självklart jämföras med andra länder, Paris och Berlin t.ex. de är år och år före oss.

 

 

Vad tycker du om tågscenen i Sverige?

Nja, jag går nog inte till historieböckerna som en stor tågmålare. Visst har det blivit en del men aldrig så många att det ens är värt att prata om det. Jag är ledsen men jag är ingen tågmålare och kommer förmodligen aldrig att bli det. Älskar ”pillet” för mycket. Jag kan inget om tågscenen generellt, slutade bry mig för många år sedan, vill inte kunna och är inte intresserad. Ska jag torska för tågpiece så ska det bli utomlands;)

 

 

Vilka graffitimålare ger dig inspiration?

Först och främst my man Holem (GAP och TDT crew) som flyttat till Sverige från Paris. Så grym med detaljer och en häftigt jävla teknik. Han kan få en NYC fatcap att spruta som en super skinny, helt sjukt. Han utmanar mig som människa men också som målare. Vi har också Gore och hans gäng. Häftigt med highlevel prodds och kul med andra som pillar, word!

Problemet är att man idag inte har lika mycket tid som förr och följer inte scenen lika bra längre, men utomlands skulle jag säga Edmund och hans gäng, grymma på 3D, en stil som jag själv arbetar på just nu.

 

 

Vilken burk gillar du mest?

Har egentligen ingen favvorit så. Kobran är nice. Själv kör jag med gamla spanska Hardcore. Har gjort det ett par år och kommer nog göra det i vart fall till säsong 2014. Tycker det är jävligt nice med de här ”nya” superburkarna som börja komma men det handlar allt för mycket om själva burken än den teknik man själv utvecklar. Det är lite som att köra bil, förr hittade alla utan och i värsta fall med Sverigekartan, idag behöver du GPS för att handla mjölk. Men det är klart, en bra burk gör skillnad, no doubt. Enligt mig ligger mycket av charmen i att behärska burken oavsett.

 

 

Är det bara skinnycap som gäller?

Jag har inget emot superskinny och blå soft. Har inte bråttom då jag målar så behöver inget större. Jag målar inte för att bli klar snabbt, jag vill njuta av strålen, lukten och människorna runtomkring mig.

Fast jag ska inte ljuga, en fatcap på rätt spot får mig att dreggla lite.

 

Vad handlar graffiti om för dig?

Vänner och människorna jag träffar. Det handlar om min egna prestation och vad jag bidrar med till den svenska scenen. Att jag imorgon förmodligen ännu en gång kommer freestyla något nytt. Jag har inte tid med att skissa så allt jag gör är fresstyle direkt på väggen. Det hoppas jag kunna inspirera andra med samtidigt som jag inspireras av dem. Graffiti är roligt, det ska vara roligt, men det är i slutändan lika med fotboll, hockey eller handboll. Gör det och gör det bra. Det är en rolig grej men det finns ett liv efter det. Man kan uttrycka det så: Graffiti finns för att förgylla ditt liv, men låt det inte förstöra ditt liv.

 

Vad gör du om tio år?

Förhoppningsvis målar jag med mina barn. Klart är att jag alltid kommer vara en graffare, målare… eller vandal om man vill behaga vissa.

 

Någon hälsning till dem som läser?

Ha kul och njuta av livet! Lev för nuet men kom ihåg att det finns en morgondag också;)

 

 

Tack Saus! Vi ser fram emot att se mer av dina målningar. Fortsätt ta hand om familjen! Blessings!  / Victor

Kolla in Saus på nätet
Hemsida – sausholem.wix.com/sausholem