Lucka 20 – Getok ( Julkalendern 2013 )

En av dagens intervjuer är Getok, med bilder från hans tidigare målningar fram till idag med det han kallar för naiv graffiti.

 

 

Victor – Tja! Läget? Kul med jul?

Getok –  Alltid kul med jul, då får man ju softa med tomten på en starkvinsglögg.

 

 

Vad skriver du mer än Getok?

Omg, Spicegirls, Ryg, Vs,

Varför Getok?

Kom på den genom att pussla med sköna bokstäver. Den kan ha olika betydelser men ”Get Ok” tycker jag mest om.

 

 

Hur länge har du målat?

Började skissa och göra små tags innan 2000 och gjorde första piecen året efter.

Varför Graffiti?
Jag har alltid tyckt om att rita och måla och jag brukade alltid kolla graffitin som fanns på bullret längs tåglinjen när jag var liten. Jag satt med näsan tryckt mot rutan och försökte se alla pieces.

Fanns så mycket bra grejer då som jag önskar satt kvar än. Det inspirerade mig till att börja skissa bokstäver och sen var man igång.

För mig är graffiti som en drog, ett beteende som är svårt att bryta. Jag antar att det är en del i varför jag har fortsatt och aldrig pausat. Jag älskar kreativiten, möjligheten att uttrycka sig och skapa något unikt.

 


Vilka graffitimålare har du målat med som imponerat på dig?

Jag har blivit imponerad av dem flesta i min omgivning. Finns så många som är duktiga.

 

 

Har du någon rolig knas historia att berätta?

Var inne på ÖB och rackade en skokräm en gång. Jag stoppade den i ärmen och begav mig mot utgången. När jag ska ut vid kassorna drar larmet igång och jag blir tvungen att ta ut allt ur fickorna framför alla. Jag tar ut allt utom skokrämen och får gå tillbaka genom larmbågarna, det piper igen, och igen. Till slut kommer chefen och jag får följa med upp till kontoret. Där tar han fram någon sorts larmdetektor som han noggrant börjar leta med. Han passerar ärmen med skokrämen flera gånger utan att detektorn gör något utslag. Han tittar på mig med en skeptisk blick och säger: den här vägen. Jag följer efter till en bakdörr där jag får gå =)

 

Vilka länder har du målat i?

Sverige, Norge, Finland, Tyskland och Estland.

Vilket land är favoriten?

Måste säga Sverige för att det är så hemtrevligt. Mycket som händer på olika fronter. Finns alltid något fett att spana in.

Tågscenen lever och utvecklas. Det görs mycket feta grejer över hela landet som sätter Sverige på kartan.

 

Vilka graffitimålare ger dig inspiration?
Jag får min inspiration från olika håll. Försöker att alltid sträva efter något nytt och eget men det är svårt. Känns som det mesta redan är gjort. Kanske därför jag dras åt det mer naiva.

 

  

  

  

 

Vilken burk kör du med?

Burner 600ml, täcker så jävla bra på trä.

Vilken cap?

Grey original, fast det är lite hatkärlek för den kleggar alltid igen. Brukade fylla hela piecen med den när jag börja måla.

 

  

  

  
Vad handlar graffiti om för dig?

Jag älskar kreativiten, möjligheten att uttrycka sig och skapa något unikt. Färg form, olika spots och människor. Gemenskap och drift. Att kunna se på det du har gjort fast det är borta för länge sedan.

Vad gör du om tio år?

Det får tiden utvisa. Om jag får bestämma.

Vad vill du säga till nya och yngre graffitimålare?

Skissa mycket, var smarta, gör er grej och neka alltid in i det sista.

 

Någon hälsning till dem som läser?

God jul och gott nytt år!

 

Tack Getok! Vi önskar dig lycka till med ditt fortsatta målande! / Victor