Lucka 2 – Intervju: Tvång

Tvång är en av de målarna som ständigt imponerar på mig. När vi ses och skissblocket öppnas så finns det alltid nya feta skisser på wildstyle och 3D som inte fanns när vi sågs senast. De gånger vi har målat tillsammans så har den ena piecen aldrig liknat den andre. Han är killen som vann alla skissbattles på whoa graffiti forum och som nu är både egen företagare, pappa och husägare. Vi ställer frågor om hur det är att måla graffiti som ung vuxen, samtidigt som vi undrar om graffiti scenen i Sverige har plats för 3D målare?

 

 

VE – Tja Tvång! Vad skriver du nu och vad har du skrivit förut?

T – Tjabba, jag skriver Tvång/2NG nu förtiden men kan ibland skriva Trunk, förr skrev jag Lek.

 

Varför valde du denna tagen? Betyder tagen något?

Tvång har bra bokstäver och 2ng är en snygg förkortning.

 

 

 

Vilket crew tillhör du?

M2S och GSML .

 

Hur länge har du målat?

Började skissa graffitiinspirerade grejer när jag var 10-11, första målningen var nog när jag var 13, är 25 nu så det blir ett tag.

 

Varför började du med Graffiti?

Jag har alltid varit kreativ och såg väll något i just detta uttryck som passade mig.

 

 

Varför har du fortsatt med graffiti?

Jag upptäckte nog att jag behärskade det och kunde bli bra, något jag alltid kommer att kunna utvecklas i.

 

Har du någon rolig/tråkig knas historia att berätta?

Det har väll hänt vissa roliga saker men de är nog roligare för dom som var där, som t.ex när jag skulle köra min andra panel någonsin, extremt nervös och skiträdd för att det skulle bli något strul. Just när man var klar dundrar två figurer ner bakom oss, jag får panik i några sekunder tills jag ser att de har systemet-påsar och det går upp för mig att det är målare, så jag och min polare hälsar, sätter oss ner och kollar på när de andra kör färdigt.

 

Produktion tillsammans med Linus Hjälmeby

 

Du har lagt en del panels, har du slutat med det nu? Varför?

Det blev några stycken 06 till 08 ungefär men kände att det var dags att ta det lugnt när jag och min dåvarande flickvän väntade barn. Men det är absolut inte omöjligt att jag kommer att göra det igen.

 

Vilka graffitimålare ger dig inspiration?

En av de viktigaste faktorerna i en bra målning är attityd i komposition och bokstävernas utförande så alla som kan förmedla detta ger mig inspiration, har inga målare sådär på rak arm, vissa kan de flesta inte.

 

 

 

En målare som jag tänker på när det handlar om 3D är Daim. Finns det någon motsvarighet i Sverige?

Ingen aning faktiskt, har sett ytterst få 3D-målningar och kan inte namnet på någon som målar 3D tyvärr. Känns även som att det var mer populärt för kanske 5-6år sedan.

 

Är det rätt att säga att i Sverige finns det inte så mycket 3D eller wildstyle? Varför är det så?

3D är ju sällsynt men avancerade wildstyle-grejer ser man ju hyfsat ofta på lagliga väggar i t.ex. Malmö. Men man kan nog säga att det inte är speciellt svenskt. Det kanske beror på att det inte finns så många ställen att öva upp sådana stilar.

 

Vilken burk gillar du mest?

Montana Gold, den har allt.

 

Vilken cap gillar du mest?

Så skinny som möjligt.

 

Produktion tillsammans med Tiago och Alive

 

Vad handlar graffiti om för dig?

Är det i en situation som inte är enligt lagen så handlar det bara om att synas och att få någon slags uppmärksamhet. Annars ligger nog fokus på att göra en kund nöjd eller bara att ha kul.

 

Vad gör du om tio år?

Jobbar med något jag tycker är kul, förhoppningsvis foto om jag inte tröttnat på det. Klottret kommer nog alltid att finnas där.

 

 

Du jobbar en hel del som fotograf, ser du några likheter med fotograferande och graff?

Inte direkt, har svårt att gemföra graffiti med någon annan konstform eller uttryckssätt, det är unikt på många sätt.

 

Vad är roligast, foto eller graff? Varför?

Foto tror jag, mycket mer kontakt med människor, som framför allt blir glada av det man gör.

 

 

 

Kan du ge oss något tips för fotograferandet av graffiti?

Använder du blixt så fota från sidan så slipper du fula blänk mitt på målningen.

 

Figurer av Linus Hjälmeby

 

Vad vill du säga till nya/yngre graffitimålare? Något tips att skicka med?

Skissa i minst ett år innan du ger dig ut på väggarna. Ska du bli bra så skissa varje dag året om alla år. Det gjorde jag fram 2007 och känner nu att jag inte alls är lika bra nu som då.

Får du för dig att du ska måla tåg, gör inte det. Känner du att du prompt måste så vänta tills någon som har koll frågar om du vill följa med, gör ingen det så ska du låta bli.

 

Tack Tvång för att du ställde upp på intervju! Vi önskar dig lycka till med ditt målande och med fotandet! Blessings! / Victor