Lucka 17 – Yash ( Julkalendern 2013 )

Yash har den senaste tiden slängt upp allt fetare och finare figur målningar som sticker ut bland graffitin i Sverige. Här i en intervju med fler tok fina målningar.

 

Victor – Tja! Läget? Kul med jul?

Yash – Hej! Det är fint, förutom att det inte blir något målat i kylan riktigt.

Familj, vänner och mat ska bli najs, men all hets och konsumtion är jag gärna utan.

 

Vad skriver du nu?

YASH – DÖW

Varför Yash?

Det finns ingen speciell anledning. Jag gillar bara hur det ser ut och låter. Yash är ett ganska vanligt namn har jag förstått senare, och att det har någon form av storslagen betydelse, men det finns ingen koppling där. Det har hängt med nästan ända från början. Jag fann aldrig den där kärleken för bokstäver och dess kombinationer som många andra så det har inte funnits någon anledning att byta heller.

 

Hur länge har du målat?

Gjorde min första målning 2004 någon gång, men saker har kommit mellan också. Flyttade ifrån folk som jag målade mycket med, för att studera animation och 3D, och det tog all min energi och kreativitet väldigt länge. Det är samma målare som från början introducerade mig för allting, som fått mig att ta upp det nu i år igen. Tack för det, GEDS. Jag har alltså inte varit aktiv de senaste tre åren innan 2013.

 

 

Varför började du med Graffiti?

Säkert för att det kändes spännande och häftigt. Jag kommer från en småstad där det inte händer så mycket annars. Vi letade alltid efter nya sätt att skapa spänning på, och spraya väggar blev för mig ett sätt av andra. Jag umgicks inte riktigt med andra målare när jag började, så hela grejen att träffa nytt folk genom det var också kul. Kanske sökte jag efter någon form av tillhörighet som andra hittade i sport o sådant. Känslan av mystiken och att vara en del av staden (byn kanske) var något speciellt.

 

  

  

 

Varför har du fortsatt med graffiti?

Jag började spraya innan jag började skissa kan man säga. Det såg inte fint ut haha, men det var det som fick mig intresserad för formgivning och färger. Jag ville ju att det skulle se bättre ut. Nu arbetar jag som 3D-grafiker/animatör. Den vägen hade jag nog inte gått utan de där första sökande målningarna som skapade ett intresse för estetiken från början.

Där kom intresset, men drivet har jag bara folk runtomkring att tacka. GEDS har varit min Graffiti-Baloo som lärt mig i princip allt jag kan och introducerat mig för allting. Han dök upp en varm sommarkväll iklädd blöta badshorts och folköl. “jag har hört att du målar”, sa han och tog senare med mig på äventyr. Sen dess har vi fortsatt måla ihop. Han har sagt i efterhand att han tyckte jag sög, så jag är väldigt tacksam över att jag fick hänga med ändå. SHEN var också en bidragande karaktär som bjöd in och öppnade upp för nya upplevelser.

Gnesta, där jag kommer från, hade två stora lagliga väggar under den här tiden. Där var man tvungen att hålla kvalitét för att få måla. Många tunga målare som ANCE, DHEMN, SHEN, JONS, IKAROZ, DPKG, SALSA, DOER, MULA m.m. (vilka jag såg upp till mycket) hade otroligt bra grejer sittandes där, och det gav en sjukt stor inspiration att fortsätta och utvecklas. I övrigt hade jag väldigt dålig koll på vad som hände i resten av Sverige.

Korta svaret: För att det är sjukt kul, snabbt, fritt, stort, synligt och ingen lägger sig i vad jag gör.

 

Vilka graffitimålare har du målat med som imponerat på dig på något sätt?

En gång för många år sen hade jag turen att få vara med och göra en lång produktion i Norrköping med GEDS, JOKIN, JONS, SHEN, DHEMN, ANCE, HYPER, GONER tror jag (har förlorat bilderna, och minnet sviker). Jag var så utspelad i den ligan! haha, men satan vad häftigt det var då. Många av de har nog ingen aning om vem jag är ens, men förstå hur ballt det var för mig. Den tystlåtne nybörjaren.

 


Vad tycker du om graffitikulturen och scenen i Sverige?

Har aldrig riktigt haft bra koll på scenen i ett större sammanhang, så jag har inte mycket att jämföra med. Målade i “min bubbla” i Gnesta länge och hade bara koll på det som hände runt mig där i princip.

Det känns ibland som att många tycker att saker ska se ut eller gå till på ett visst sätt, och det kan jag tycka är synd, men ju mindre man tycker och bara målar istället desto bättre i min mening. Jag ser inspirerande målningar hela tiden tycker jag och uppskattar de flesta stilar. Det som SERIO gör just nu ger mig adrenalin bara av att titta på, även om det är långt ifrån vad jag själv håller på med. Det är fantastiskt att folk målar och att det finns så många drivande människor som underlättar för flera att göra det. Jag har aldrig varit den sociala målaren som knyter kontakter lätt, men folk jag träffar är ofta trevliga och sånt är så härligt!

 

  

  

  

 

Vilka graffitimålare ger dig inspiration?

Alla de jag redan nämnt och många fler har gett väldigt mycket inspiration genom åren. Nuförtiden hittar jag inspiration i mycket annat, Vad som helst som ger mig en idé egentligen. Har dock en förkärlek för naturen, djur och folk.

 

Vilken burk gillar du mest?

Mtn 94 har blivit en ny favorit. Den känns ganska jämförbar med Montana Gold, som jag också gillar, men billigare. Båda är ju lite långsammare och lämpar sig bra till sånt jag gillar att göra, men jag har rätt dålig koll på olika burkar. Målade i många år enbart med Molotowburkar bara för att jag såg att andra tekniskt duktiga målare gjorde det. Det tog många år innan jag testade nåt annat, haha. Känns så löjligt nu i efterhand.

Vilken cap gillar du mest?

Orginalcapen på Mtn 94. Otroligt mångsidig. Gillar den skarpt. Den och vilken som helst större modell för att fylla ytor.

 

  

 

Vad handlar graffiti om för dig?

Det finns flera sidor till det. Det har nog handlat om olika saker också under åren i och för sig. Att själva anledningen till att måla har ändrats med tiden menar jag. Nu står jag bara och tar det lugnt vid lagliga väggar, och det har jag gjort ett bra tag. Estetiken blev för mig snabbt mycket mer intressant än spänningen, men att synas kommer alltid vara viktigt. Det är väl det som gör det så fett egentligen. Går man in på ett galleri eller site på nätet så är man ju en aktiv iakttagare, men att se ett verk i sin omgivning man inte hade räknat med är en helt annan grej. Det är väl en del av charmen. Att måla stort är också en bidragande faktor. Allt annat runt i kring med platser man besöker och folk man träffar är också en del.

 

 

Vad gör du om tio år?

Nånting som gör mig glad. Har svårt att se att jag inte kommer fortsätta med färg och form på nåt sätt. Det blir bara roligare hela tiden tycker jag.

 

Tack Yash! Vi ser fram emot att se mer av dina fina figurmålningar framöver. Blessings! / Victor

Följ Yash på nätet

Instagram – @linuslundin

Hemsida – www.linuslundin.se