Lucka 17 – Intervju: Klottrarna

Klottrarna är gänget som håller grym kvalitet vad gäller graffitijobb i alla kategorier. Vi ser dem som förebilder och syskon. Den här intervjun handlar om klottrarna ,om vilka dem är och vad vi kommer få se av Klottrarna i framtiden!

VE – Tja Klottrarna! Vad händer?

K – Tackar som frågar! Allt rullar på. Vi jobbar på och försöker ha så skoj som det bara är möjligt.

Hårt arbete är nyckeln till framgång, vi jobbar mjukt.

 

Vilka är ni och vad gör ni?

Vi är Klottrarna, en grupp som arbetar ihop för att försöka göra allt från intressanta utställningar, workshops och utsmyckningar. Olika sorters graffiti-jobb helt enkelt. Vi består av en grundstomme som inte är fast, för tillfället är vi tre personer. Vi är flexibla med vilka som jobbar med oss, det finns så många bra målare som man vill jobba med och som sprider bra energi.

 

 

Varför startade ni klottrarna?

Under de senaste tio åren har vi alla ränt runt på olika uppdrag. Allt ifrån väggmålningar i barnrum till större utsmyckningar för myndigheter, workshops på skolor och företag, ja allt möjligt. Det kändes att det var dags att göra någonting av allt detta, sätta upp riktlinjer för vad vi kan erbjuda. Tillsammans försöker vi bygga upp en grund samtidigt som det i Stockholm, där vi verkar främst, finns en nolltolerans som innebär att graffiti inte ska få finnas. Ändå så förekommer graffiti i reklam och på kläder i alla kommersiella områden och då blir det ju självklart att vi som målat hela våra vuxna liv och verkligen kan graffiti vill erbjuda vår expertis.

 

 

Vilka är de vanligaste missförstånden hos era beställare?

Ofta stöter vi på beställare som tror att vi jobbar gratis för att det vi erbjuder ses som vår hobby. En vanlig kommentar är “Ni har ju skoj när ni målar…”

 

Haha jag känner igen det där… Men hur ser ni på utvecklingen inom just graffiti-relaterade jobb den senaste tiden?

Det har skett en förändring i Sverige den senaste tiden, men bara på vissa ställen i landet. Sverige ligger efter resten av Europa och världen. En av anledningarna är nog mediernas ensidiga bevakning av ämnet i kombination med att “vanliga Svenssons” sällan kommer i kontakt med utövarna. Malmö är en stad som haft lagliga väggar länge. Väggarna ligger centralt, vilket är viktigt, detta har gjort att stadens invånare avdramatiserat synen på graffitimålare och graffiti. Folk måste börja förstå att graffitimålare inte består av en homogen grupp och att sprejburken kan vara ett konstnärligt verktyg, inte konstigare än en pensel. Utövaren väljer själv var och hur den ska användas.

 

Vi måste ju såklart ställa frågan. Hur ser ni på att vi finns, är vi konkurrenter?

Förlåt, men ska vi vara ärliga, och det ska vi ju, så har vi aldrig hört talas om er tidigare…

Men nu när vi kollat in er sida så känner vi igen några ansikten bland era artister.

Bra ide att samla ihop olika människor i landet.

 

Vilket är det fetaste beställningsjobbet som klottrarna har fått hittills?

Vi har gjort flera “feta” jobb ur många olika aspekter. Bra jobb som är spännande, extra roliga och feta eftersom man träffar nya vänner.

När man tittar lite i backspegeln så är det förstås kul att se att vi under året vi existerat som “Klottrarna” gjort spännande projekt i samarbete med en mängd olika kunder. Se hemsidan www.klottrarna.se

 

 

 

Ge oss lite smaskiga nyheter, vad händer med klottrarna framöver?

Vårens planer ligger precis på bordet. Håll utkik på http://blogg.klottrarna.se/

 

Nu är det ju vinter och då brukar graffitin stanna av lite. Går ni också i ide under vintern?

Graffiti tar inte vinterledigt. Det finns varma kläder och kyltåliga material. För er som även gillar att måla tavlor eller skissa är det bara att köra på framför brasan, perfekt tillfälle!

 

 

Tags eller grafiska-illustrationer?

Tags

 

Konst eller klotter?

Klotterkonst

 

Vad tycker ni om graffitiscenen i Sverige? Har den potential eller är de bästa tiderna förbi?

Blicka alltid framåt! Ingenting är bättre än vad man själv gör det till. Det har funnits sjukt grymma målare, det finns riktigt bra målare idag och i framtiden kommer självklart Sverige leverera graffitimålare i världsklass.

 

   

 

Vilka graffitimålare är hetast på gallerierna i Sverige idag?

Svårt att säga. Självklart finns de namnen som alltid levererar bra saker, HNR, KAOS, CAZTER, MAES, NAGEL, DEKIS, FINSTA, PIKE, NUG mm. Vi är ju självklart lite färgade till vårt närområde, dvs Stockholm där vi alla bor för tillfället, men det är alltid roligt att bli positivt överraskad av nya spännande namn.

 

Vilka graffare är hetast på gallerierna i Europa och internationellt idag?

Internationellt händer så otroligt mycket saker hela tiden, man får ligga i för att hänga med. Stilarna är oändligt många och det finns så många proffs inom just sina områden. Allt från rå bombing till stilsäkra målare. Möjligheterna i många andra länder ligger på en helt annan nivå än här i Sverige

 

 

Vilka burkar målar ni med?

Vi målar med alla sorters burkar men självklart har vi alla våra favoritmärken, det varierar vad som ska målas. För inomhus jobb gillar vi främst Montana Black & Gold. Nu kommer även typ luftfria Liquitex, sjukt bra!

 

Om ni bara fick välja en cap som ni måste använda resten av era liv, vilken?

Stock cap, även kallad Belton-original. Den har en rå snabbhet i sig. Kanske inte den bästa capen att fylla ytor med, men den har ett skönt schvung. NY-fatcap & är också en klassiker!

 

 

Vad gör ni om tio år? Har era barn börjat klottra då?

Självklart.

Någon hälsning till dem som läser?

Kul att det körs!

 

Tack Klottrarna för intervjun! Vi önskar er stort lycka till med framtiden och ser fram emot att se mer och höra mer från er! Blessings! / Victor

Kolla in mer av klottrarna här…
Hemsida – länk
Facebook – länk
Blogg – länk