Lucka 16 – Kris WOL ( Julkalendern 2013 )

Bakom dagens lucka finns Kris. Det bjuds på färgmålningar och panels. Intervjuad av Linus Pekar.


Linus- Tja! Kul med jul?

Kris –  Mycket goda grejer på julbordet. Men en onödig konsumtionsstress.

 Vad skriver du nu?

WOL WOL WOL 3D och KRIS

 

 

Hur fick du idén till KRIS? Betyder tagen något?

Iden kom framförallt för bokstäverna kändes bekväma. Samtidigt så kände jag att det passade ett uttryck av kriser man kan få i livet och som jag just då stod i eller egentligen alltid gör i någon mån. Om varför man sysslar med det man gör och varför man gör det på det viset man gör. Frågor som ständigt känns viktiga att ställa för att kunna förnya sig.

 

 

Hur länge har du målat?

10 år rätt exakt i år. Lite skissande och tuschpenneaction innan 2003 också dock.

Varför började du med Graffiti?

För att det innehåller så många element som var tilltalande. Det innehåller framförallt kreativitet och ett energiutlopp, som sen jag började inte kan komma ifrån och alltid drar mig tillbaka till målandet.

 

  

  

  

 

Varför har du fortsatt med graffiti?

Just på grund av energiutloppet. Samtidigt som känslan av att aldrig vara nöjd finns vilket gör att allt känns skit ibland. Men det går ständigt att förnya sig och hitta nya vägar att ta sig fram i labyrinten. Sen finns det en lagkänsla i vad man kan åstadkomma flera stycken också en samhörighet med ens närmsta runt omkring vilket är otroligt viktigt.

 

 Vilka graffitimålare har du målat med som imponerat på er på något sätt?

Jag håller de målare som varit vänner länge högt. Dem som visat sig vara äkta vara och inte något halvfabrikat som sviker. Svårt och peka på några exakt för många har imponerat på olika vis. Men jag uppskattar hela WOL så klart, som ständigt peppar mig till att producera mer. Dexter från AQH – en skisskung. Iron mikes,3D stilrenhet. Mani, BMF är en helt klart underskattad magiker. Keos ständigt nya ideer. Pluss från MRD får ständigt till det. Asoc(VIF) imponerande även starkt. Både i tempo och stilskiftandet vilket gör att man bara kan undra vilken väg han skulle tagit det. Du är saknad bror!

 

 Vilka länder har du målat i?

Danmark, Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien, Schweiz, Österrike, Holland, Belgien, Thailand, Kina, Vietnam, Filippinerna, Malaysia…

Vilket land är favoriten?

Svårt mycket gott finns det i många länder. Men Asien har en speciell känsla av att allting är nytt vilket kan vara förfriskandefrån självklara spraymärken och på den långa utvecklingen som skett i Europa. Samtidigt är ju Europa som en enda stor godisskål med bra stål, gator, väggar och writers som inspirerar. Resa är viktigt!

  

  

  

 Vad tycker du om graffiti kulturen och scenen i Sverige?

Ständigt förändrande i sida med sida med hur teknik, media och sprayen ändras. Ständigt intressant så länge det händer saker och det senaste året har det hänt mycket!

 

 

Vad tycker du om tågscenen i sverige?

Den styrs av ett fåtal familjer, haha. Nä men det känns som en uppdelning av olika lag, på olika håll. Men scenen lever och det är grymt.

Vilka graffitimålare ger dig inspiration?

Många finns det, men kan bara nämna Noach som en senare inspiration för dem udda och speciella panelerna jag sett. En schysst sammankoppling mellan figurer och text.

 

 

Vilken burk gillar du mest?

Pendlar mellan montana och montana. Båda är bra. Sen kan man flippa ibland och köra beltonlinjer på det hela.

Vilken cap gillar du mest?

Får väl säga astro för kombinationen smalt-stort.

 

 

Vad handlar graffiti om för dig?

Svårt att bara kunna uttrycka det så här i ett svar. Många olika känslor och betydelser som är svåra att helt sätta fingret på. Många kriser i varför och vad det egentligen betyder, Men det finns en mängd med goda och dåliga saker som gjort att det är betydande för mig att måla. De negativa går ständigt kontra det positiva. Men det kan inte bara vara bra. Som att man måste förstöra saker när man byggt upp något ibland. När saker blir för rent behövs det smuts och förstörelse. När saker blir för smutsiga blir något väldigt rent iögonfallande. Det är lite så graffitin fungerar för mig.

 

Vad gör du om tio år?

Inget snack ristar rutor och målar tavlor.

Någon hälsning till dem som läser?

Jag måste tipsa folket om 4608 Vandal Week på instagram bra skit! Kika in 4608 instagram det startar med WOLgänget!

 

  

   

Vad vill du säga till nya och yngre graffitimålare? Något tips att skicka med?

Reflektera lite i vad du håller på med det kan va nyttigt… Tror jag. Eller så kör bara på känsla! Stressa inte. Bra saker händer för bra människor. För det mesta.

 

Tack Kris! Vi önskar dig lycka till med målandet och ser fram emot att fortsätta se din graffiti. Bless! / Linus