Lucka 15 – Intervju: Graffitifrämjandet

Graffitifrämjandet(GF) är en av graffitisveriges finaste vänner. Vi är några av dem som är tacksamma för GFs inträdande på scenen. GF är startad på initiativ av bland annat riksteatern och är nu en intresseorganisation för graffiti och gatukonst. Vi frågar hur det går för dem med deras mål att alla Sveriges städer ska ha öppna väggar att måla på, och passar även på att fråga lite om eventet ”art of the streets”.

 

VE – Hej Hugo! Vad är din roll i organisationen?

Hugo – jag är ordförande i Riksteaterföreningen Graffitifrämjandet(länk).

 

Hur hamnade du i Graffitifrämjandets ledning?

Jag har under min utbildning intresserat mig för graff- och gatukonst och har därigenom tagit del av och lärt mig mycket om läget och debatten i Sverige. GF startades av en grupp personer, däribland Jacob Kimvall, som undrade om inte jag var intresserad av att ta rollen som ordförande. Det var så det gick till. Det var innan någon av oss visste hur mycket jobb det skulle bli.

 

Målar du själv graffiti? Vilken är din tag?

Jag målar när jag får chansen. Men jag målar bara på öppna väggar och bor i Stockholm så det blir inte så mycket. Tidigare pusslade jag mest med stenciler. Jag är nybörjare på graff men har fastnat för det. Jag skriver BRIKS.

 

Hugo besökte utställningen The Outpost Project i Sydney och skrev om denna för ett par tidningar.

 

Hur kom det sig att du började med Graffiti?

Jag är uppvuxen på landet, där fanns det ingen graff. Efter gymnasiet var jag ett år i Australien och bodde länge i Melbourne där jag förälskade mig i gatukonstens olika former.

 

Vad är det som gör graffiti så het just nu?

Förutom att det varit en del omtalade stora utställningar runt om i världen under de senaste åren tror jag att ”Art of the Streets”(länk) och andra aktörer har gjort bra jobb och lyft debatten och på sätt ökat intresset även på en bredare front. Vi har ju också fått några viktiga nya väggar i Sverige, då tänker jag främst på den i Göteborg och den som Tony med projektet ”Här får man”(länk) fixat i Västerås och förstås väggen i Alby utanför Stockholm som vi byggde.

 

 

Hur ser graffiti scenen ut i Sverige tycker du?

Den ser bra ut. Ibland får vi/jag kritik för att inte ha tillräckligt bra koll på Sveriges graffitiscen. Något som jag kan hålla med om, eftersom jag inte har befunnit mig i den förutom under de senaste tre-fyra åren och då har hållit mig till den lagliga delen finns det många och mycket jag inte har full koll på. Det låter som att jag blundar när det åker förbi ett målat tåg, så är det ju förstås inte… Hehe. Många gamla rävar visar ju om och om att de fortfarande är att räkna med samtidigt som nya uppstickare kommer med jämna mellanrum. Med öppna väggar hade det kunnat vara fler.

 

Seksie, Art of the streets ”Umeå” 2012

Ligisd och Seksie, Art of the streets ”Skellefteå” 2012

 

Ni jobbar för fler väggar som är öppna(lagliga) för vem som helst att när som helst måla på. Vi är grymt tacksamma för ert jobb och vi är många som står bakom er! Vad kan vi(alla andra) göra för att hjälpa er i detta arbete med fler öppna väggar?

Först och främst ska man gå med i GF!(länk) Med många medlemmar blir vår röst starkare vilket kan leda till en snabbare förändring av dagens politik.

Men jag tycker att man ska engagera sig i staden/stadsdelen där man bor. Ta reda på vad politikerna tycker, kanske hitta någon som är graff-positiv och lämna in medborgarförslag om väggar och liknande. Man kan prata med exempelvis ABF om att få stöd till att göra workshops och liknande.

Starta ett lokalt Graffitifrämjandet dit företag och lokalpolitiker kan höra av sig med frågor och potentiella målarjobb! Det kommer att starta ett par lokalavdelningar inom det närmsta halvåret i Umeå bland annat.

 

Hur länge ska vi behöva vänta på fler lagliga alternativ?

Ibland krävs det bara att någon tar tag i det och erbjuder sig att bygga. Som väggen vi byggde i Alby, hade inte jag och andra frivilliga byggt väggen på lediga helger hade det inte blivit något. Men måste tänka på att politikerna som bestämmer inte kan något alls om graffiti. De kan kanske bidra med pengar om man gör en bra ansökan men de kommer inte att bygga något själva. Finns det då någon lokal grupp målare som kan bygga och hålla lite koll så att det funkar som det ska och inte ligger burkar överallt tror jag att många nya väggar kan bli till.

 

När gatukonstnären Roa besökte Stockholm i februari i år följde Hugo med honom till en vägg i Alby i Stockholm.

 

Vad ska man göra till dess att det finns en laglig vägg i ens stad? Är det fames och nedlagda fabriker som gäller, eller?

Även Fames och öde hus är ju egentligen inte lagligt att måla på/i så det är väl inte GFs rekommendation direkt. Men samma sak där, hör man av sig till kommunen eller fastighetsägaren och frågar på ett bra sätt kan man ju ha tur att få tillstånd. Såklart är de platserna bättre än andra… Annars får man väl köra på plast(länk).

 

Berätta om projektet med öppen graffitivägg i Stockholm. Hur gick det, vad hände, vad händer nu?

Vi började samarbeta med kulturcentret Subtopia som ägs av Botkyrka kommun. Vi sökte stipendier och gjorde insamlingar för att få ihop kosing till materialet. Efter att ha fått drygt 20 tusen från Botkyrka kommun hade vi ca 30 000. Därefter byggde vi en 90m lång vägg inne på Subtopias område. Den invigdes och var därefter öppen ett tiotal gånger under hösten. Det var ju en temporär lösning, målet är ju en betongvägg utan öppettider, men detta var bättre än inget. Och jag säger VAR för att den inte finns kvar. Vi begabbades av maximal otur då grannfastigheten som väggen stod intill brann ner brann också hela väggen ner. Allt, 90 meter borta. Det värsta var att jag och några till var där kvällen innan branden och reparerade en del av väggen som vält… Vi slet i regnet och blev helt blöta, vi frågade oss varför vi höll på. Så brann skiten ner samma natt! Drygt. Men den han besökas av flera hundra målare så den fyllde ju verkligen sin funktion medan den fanns.

Planen är att bygga upp den på nytt i vår. Har vi riktig tur blir den då i betong men det återstår att se.

 

Seksie, Art of the streets ”Linköping” 2012

Seksie, Art of the streets ”Nyköping” 2012

 

Nolltolerans är ett begrepp som många känner till. Men vad är egentligen motsatsen, tvärt emot nolltolerans?

Vissa politiker verkar ju tro att motsatsen är att det är målat överallt, alla hus, alla tåg både invändigt och utvändigt. Men riktigt så kul ska vi nog inte ha… Man kan ju se på andra städer, typ Malmö, Köpenhamn eller Berlin. Där utövas olika grader av tolerans. Till att börja med ska ju inte lagliga väggar vara olagligt.

 

Vilket är det perfekta samhället för graffiti och gatukonst?

Ett samhälle där folk inte är rädda för färg och där alla kände sig fria att lämna avtryck. Alla fick måla sina hus, även de i stan, hur de ville och det såldes spray på alla matbutiker. Nej jag vet inte, det var en svår fråga. Jag tror att folk vill uttrycka sig, om än på olika sätt hur samhället än ser ut. Det perfekta samhället är ett där alla får uttrycka sig på det sätt som passar dem, dock kanske inte på vilken plats de än behagar.

 

Almedalen, Hugo var på plats i Visby under Almedalsveckan för att representera GF.

Efter att ha tröttnat på politikerprat hängde Hugo med ett par grabbar till de öppna väggarna vid A7 i Visby.

 

Du håller i en del föreläsningar och du har även föreläst om Banksy. Finns han på riktigt?

Robin Gunningham, som jag tror att han heter finns absolut. Men jag kan väl tycka att han toppade för några år sedan…

 

Vad kommer du att göra 2013? Var kommer vi att få se dig och kunna lyssna på dina föreläsningar?

Jag är ju pappaledig nu och kommer att vara det en bit in på nästa år. Sedan kommer jag att jobba vidare med GF och annat. Håll koll på GF helt enkelt.

 

Art of the streets camp ”kollo” 2012

 

Vad gör graffitifrämjandet 2013?

Vi har många planer, mycket är i planeringsrådet och några saker är hemliga. Men vi jobbar på att samarbete med Finland. Sen ska vi ju bygga upp väggen i Alby igen så får vi se vad vi ställer till med där. Vi får se om det blir kollo igen.

 

Är det inte på tiden att vi får se något i stil med write for gold på hemmaplan? Jag tror att battles kan hjälpa graffiti scenen och samla folk runt graff på ett unikt sätt. Vad tror du och GF om graffitibattles?

Jo det är dags och det finns nog lite sådana planer men inget klart. Men jag håller med om att battles är bra och utvecklande för målarna, det är ju ganska publikvänligt också.

Hugo bodde i graffiti och gatukonst-täta Melbourne under ett halvår 2007.

 

Berätta redan nu om något som händer på Art of the streets 2013!?

Vi kommer tyvärr inte att få se Art of the Streets som det har sett ut det senaste tre åren. Det kommer att hända annat skoj, men det får förbli lite hemligt.

 

Hur ser GF ut om 10 år?

Om 10år är vi ett mossigt främjande likt andra som har samlat på sig pengar som delas ut till coola projekt och konstnärer. Man kommer att se tillbaks på nolltoleransen och skratta åt rädda politiker och det absurda i den då föråldrade hållningen.

 

Någon hälsning till dem som läser?

Tack för att ni läst och gå med i GF!

 

Tack Hugo och Graffitifrämjandet för denna intervju! Vi önskar er stort lycka till med fortsättningen! Och till er som läser, Bli medlem i Graffitifrämjandet -NU! / Victor