Lucka 15 – Intervju: Diare

Diare är writern som pluggar på designskola och målar graffiti på de lediga timmarna. En intervju med den längsta ”yo” listan hitintills, och dessutom många fina pieces!

 

Tja! Läget? Kul med jul?

All good!  Julen har sin mysiga charm.
 

Vad skriver du nu?
Diare EHG, Dinma!

 

Vad har du skrivit förut?
Real, Demos, Eir, Dar, Monster, Elvis, Relaxing on clouds m.fl.

 

Hur fick du din tag egentligen :) ?
Jag satt ihop Dar å Eir, sket ner mig å börja skriva Diare!

 


Hur länge har du målat?
10 år
 

Varför började du med Graffiti?
Någon stans mellan Beasti boys, Fresh Prince och Wu-Tang dök Graffiti up i bilden. Jag var blev hooked direkt!


Varför har du fortsatt med graffiti?

Jag har skoj och The ladies love it!

 

 

 

Vilka graffitimålare har du målat med som inspirerat dig på något sätt?

Marr och Leon. Deras samarbete mellan bokstäver å karaktärer på tåg är sjuka!

Ouie! Med den bästa handstilen. Baitat han sedan jag var en lite skitunge. Ones och Dius för att de alltid står vid min sida och peppar nya saker. Tsm & Back from space kings Vadr, Hefa, Ink, Finsta och Days bl.a inspirerar med den vilda och stilrena funken! Alma och Ruskig för de Abstrakta å fria i Graffitin som öppnar upp nya tankebanor. Sedan en stor jävla inspiration från alla mina vänner i crewet och utanför!

 

Vilka graffitimålare har du målat med som du aldrig vill måla med igen?
Målar bara med vänner… massa jidder har de blivit men its all love! :)
 

Har du någon fin tåg historia att berätta?

Natten var vindstilla å kall. Kom från världens lyx middag, överviktig och med matkomma till att ha adrenalinet å sprayen i högsta varv. Dom nya pågatågen hade satts in och de skulle bli mitt första. Då fyllen nyss blivit klar upptäckte vi några rallare i ögonvrån. Lite ninja moves o volter senare så var allt chill, men vi var utan vårt tåg. Vi var på utkik efter den men vårt tåg hade inte setts till. Marr hade ett galet koncept med dubbla letters med Leons galen karaktär med flames med blixtar. Ärlig talat så fattar ja fan inte hur dom lyckas mörda dessa produktioner på tåg men efter att dom la den på ett annat tåg så var jag sjukt motiverad att ta min egen skit till en ny nivå. Dock kändes det som att hitta dessa ofärdiga panels var ganska hopplöst. De gick någon dag till med foto scoop/kolla hak några samtal så hade vi fått up spåret på var den kunde stå .Dock var de eftermiddag och rörelse i yarden men vi kolla närmare å tog oss smidigt fram hela vägen till tåget för att märka att de satt rallare i tåget. Hur ivrig man än var så var det bara att smyga sig ut å vänta in läget. Tiden gick, tog kontroll över stället nu så hade vi övertaget för att se när rallarna stack och var tåget stod. Tillslut var det verkligen nu eller aldrig, revansch, lines, seconds, arrows and dudats. Boom! Äntligen hade jag fått göra klart min första ”riktiga” panel. Allt innan hade bara varit en övning till denna punkt. Peace Brothers!

 

 

Vilka länder har du målat i?

Tyskland, Spanien, Tjeckien, Bosnien, Kroatien, Danmark, Norge och Sverige. Jag älskar att resa så de ska bli en hel del till!
 

Vilket land är favoriten?
Spanien är det landet jag lärt mig att hantera olika situationer och miljöer med ett leende. Samtidigt är de bra go vibe. Hänga med vänner på stranden i solen å måla väggar, dricka serveras och festa till morgonen. Gå vilse genom hela staden å bomba i de okända tills du hittar hem.
 

Du målar mycket annat också. Har du alltid gjort det eller har graffitin lett dig till konsten?

Jag älskar att skapa. De är något i mig som blivit naturligt. Jag ritade massa serier, rymdskepp och byggde konstiga skulpturer av lego när jag var liten. Graffitin är mitt ”stora ego” haha men även då jag får vara som ärligast å fri, skita i allt och bara ha skoj. Ibland har de varit destruktivt men de är också där jag började forma förståndet av viljekraft och att hårt arbete lönar sig. Sedan har jag en massa goa vänner som inspirerar mig och vi gillar de här med färg och form haha. Det som började som en liten skoj grej har format mitt liv. Med detta går både min konst och Graffiti i ett, med en ständig motivation att utvecklas, för detta är jag sjukt tacksam!

 


Vilken teknik och vilket material gillar du mest att jobba med?

Jag är inspirerad och imponerad av den gamla skolan av grafisk design. Den innan datorn, då allt var hantverk och teknik. Jag gillar papper och penna som grund. Sedan kan man applicera vad som helst till detta.

Hamnade en gång på ett otippat projekt att göra is-skulpturer. Det var riktigt kul. Vassa rakblads knivar och motorsågar och några benga Graffitimålare. Att se is formas till ett tredimensionellt graffiti verk var en fet känsla.
Får ni möjligheten att skapa något otippat så tveka inte!
 

Vad tycker du om graffiti kulturen och scenen i Sverige?
Kul med de som körs, do your thing! Men tycker ärligt talat att jävligt mycket är slöseri på skattepengar haha…

 

Vad tycker du om tågscenen i Sverige?
Har inte super koll på tåg scenen. Tycker inte att den är speciellt inspirerande eller nyskapande som jag tyckte att den en gång var.

 

Vilka graffitimålare imponerar på dig i 1. Sverige och 2. Internationellt?

De är många och jävligt olika… 1.Nerr crew.Tsm, Kaos,Ruskig,Skill,Pix crew,Pubb/Kcn,Wufc,Spit. Bates,Kegr 2,Klor och Scien ,Hartos(hda) tsk, Iesk/sawe, Aryz, Os gemeos, Pal crew, UB, Mad Socity Kings – Finns en jävla massa tunga writers i detta hall of fame gänget.
 

Vilken burk gillar du mest?
De finns en burk till varje tillfälle…
 

Vilken cap gillar du mest?
Pink fat, Nyc fat och pro skinny cap för detaljer
 

Vad handlar graffiti om för dig?
Ha skoj, var fri, skapa något från inget men med stoft av evighet. Fuck deras system!

 


Vad gör du om tio år?
Designar rymdskepp och räddar världen kampanjer…
 

Några önskningar i julklapp? 
Allt eller Inget!

 

Vad blir nyårslöftet?
Resa mer…
 

Säg 3 saker man inte får missa på julbordet!
Farmors hemlagade köttbullar, revbensfjäll och viktigaste snapsen!
 

Någon hälsning till dem som läser?
God jul och Gott nytt år! Tack för supporten! Big up till Graffiti saved my life!

Peace till alla mina vackra kvinnor och coola herrar!

Yo my brothers! EHG! (Rack, Dius, Ouie, Plask, Dripr, See, Metal36, Wank) Dinma! ( Ones, Scoop, Kloss, City1, Ones, Casp, Wank), Ner, Bfs, Tsm, Dke, Pixs, Kc, Yks, Ay, Hda, Jah, Wtf, Aod, 36, Etc, Fts, Vsa, Wem, Fih, Am, Altgr, MUDDY FATIQUE å ligan… Allihopa!

 

Vad vill du säga till nya/yngre graffitimålare? Något tips att skicka med?

Stay humble och ha skoj! Men med de sagt… Fuck bitches, get Money! (Give away money)
 

Tack Diare för intervjun! Vi önskar dig lycka till med ditt målande och med konsten även i framtiden! Blessings! / Victor