Lucka 15 – Haws ( Julkalendern 2013 )

Haws är en writer med många klassiska färgbomber på sin lista. Med en egen utvecklad stil håller han klassisk traditionell graffiti på hög nivå, lekfull och fresh. Här i en unik intervju.

 

 

Victor – Tja! Läget nu i juletid?

Haws – Det är ganska bra tack! I år har jag kapitulerat totalt inför julen och har full julutstyrsel hemma. Klädd gran, pepparkakshus, adventsstjärnor och apelsiner med nejlikor upphängda i röda snören. Hur är det själv?

Tack, bra! Förutom att det blev knas förra veckan när min dator kraschade, fick börja om på noll med kalendern. Nu är jag på banan igen och ser fram emot alla feta luckor som är kvar. Den här luckan är en av mina personliga favoriter!

Vad skriver du nu?

Haws, DNA, NDASTC.

 

Hur fick du din tag? Betyder tagen något?

Varken mitt namn eller min graffiti har något egentligt budskap. Det är inte därför jag målar. Från början var namnet snarast ett hopkok av bokstäver som jag hoppades skulle funka att måla med, men ju mer jag målat med dem desto större har det känslomässiga värdet kommit att bli. Namnet blir ju efterhand en del av vem man är på något sätt.

 

 

Hur länge har du målat?

Jag började i mitten av 90-talet, med några första försök till målningar 96. Beckers burkar med originalcaps var det jag hade fått tag på då och jag minns en enorm träningsvärk i armen efter sprayandet på en av mina första målningar.

 

 

Varför började du med Graffiti?

Det var helt och hållet nyfikenhet och spänning som fick mig att börja. Spänningen i att måla och nyfikenhet kring den värld och de platser som graffitin erbjöd.

Sedan dess har graffitin blivit ganska mycket vardag, även om jag fortfarande känner en särskild känsla kring vissa platser och viss typ av graffiti. Att vara ute och gå längs linjen är fortfarande spännande.

 

Vad har gjort att du fortsatt med graffiti?

Jag vet inte riktigt, men jag kan tänka mig att samlandet i sig kan vara en drivkraft.

Det finns ett nördigt inslag i graffitin och i någon mån är nog blackbooken för mig vad frimärkssamlingen är för frimärkssamlaren. Sedan finns det säkert även en släng av bekräftelsebehov, så är det nog. Men det är klart, det är ju roligt att måla också.

 Vilka länder har du målat i?

Jag har inte målat i så värst många olika länder. Tyskland, Storbritannien, Österrike och USA är de jag kommer på utanför norden. Jag har nog mer utforskat närområdet och åkt åtskilliga rundor med bil genom Sverige, Danmark och Norge under de senaste åren. Sovit i tält eller i bilen och målat så mycket jag kunnat.

 

 

 

Vilket land är favoriten?

Det jag föredrar är att måla på nya ställen. Sen om det är innanför eller utanför Sveriges gränser är egentligen inte avgörande. Men det är ju klart att en mer udda, annorlunda och avlägsen plats generellt sett är roligare än mammas gata. Samtidigt återkommer jag ofta till de platser där jag började måla. Kanske för att det finns en trygghet i det men säkert också för att känslan som fanns när jag började måla på något sätt finns konserverad där.

 

 

Vad tycker du om graffitikulturen och scenen i Sverige?

Jag tycker att det finns mängder av duktiga målare och nya generationer ansluter sig hela tiden. Det känns också som om den stilmässiga bredden hela tiden ökar och det är i grunden bra tycker jag, även om inte allt nytt tilltalar mig. Sen om jag får önska skulle det vara kul om scenen var större och kvalitén ännu högre, men så är det nog alltid.

  

  

  

 

Vilken cap gillar du mest och vilka burkar använder du?

Det där har ju ändrats över åren. De första åren efter att jag började var det främst NY Fat tillsammans med Belton, Quick och Dinitrol, Rusto Cap på Mr Spray och Pinkie på Turtle Wax som gällde för mig.

NY Fat håller än i dag och jag använder den gärna tillsammans med i stort sett valfri burk när det kommer till fyllning. Till linjer har jag vant mig vid Belton i kombination med en German outline (grey) cap. Men jag tror verkligen inte att det spelar någon större roll vilka burkar och caps man använder sig av. Men de olika varianterna har ju något olika känsla och karaktär och jag har väl vant mig vid de verktyg jag brukar använda mig av helt enkelt.

 

Vad handlar graffiti om för dig?

Graffiti är en ganska obekväm livsstil, eller hobby. Det är mycket kånkande på färg fram och tillbaka, prestationsångest och fysiskt ansträngande. Det är den ena sidan av det. Den andra sidan är kreativitet, lekfullhet, gemenskap, öl och i någon mån en frihetskänsla. Sedan handlar det ju också om att få ännu ett frimärke till samlingen.

 

  

  

  

 

Vad gör du om tio år?

Då har jag väl blivit en karaktär i The Jetsons. Men jag har svårt att se att jag inte skulle måla graffiti även då och gissningsvis kommer det vara ungefär samma enkla typ av graffiti som jag gör idag.

 

Någon hälsning till dem som läser?

Jag hoppas att alla får en bra jul. Ta hand om er!

 

 

Vad vill du säga till nya/yngre graffitimålare? Något tips att skicka med?

Nej egentligen inte. Jag kommer inte gärna med goda råd om hur andra ska vara eller göra när det kommer till graffiti. Det är nog oftast bäst att testa sig fram och själv fundera ut vad man vill hålla på med och hur man vill göra det.

Tack Haws! Vi önskar dig fortsatt lycka till och ser fram emot att fortsätta följa dig och dina målningar. Blessings! / Victor

Följ Haws på nätet

Instagram – @hawsverk