Lucka 14 – Intervju: Emmilou

Emma aka Emmilou är en av dem grymma tjejerna i graffitisverige. Hennes resa har gått från graffiti till fritidsledare och kämpat för lagliga graffitiväggen i Märsta. Nu pluggar hon på Konstfack. Vi undrar hur det är med graffiti på en sådan skola? och frågade lite om hur väggen i Märsta kom upp och om den får stanna kvar?

Hej Emma! Hur är läget på konstfack?

E – Tja! läget är nog bra på konstfack men tyvärr har jag tagit studieuppehåll tyvärr, men vem vet om jag kommer tillbaks dit i framtiden. Är tillbaks som fritidsledare igen och jobbar med märstaväggen.

Jag kommer nog aldrig tröttna på att vara fritidsledare (vissa dagar absolut ) men i det stora hela så är det ett fritt arbete, och alla ungdomar som jag möter, gror massa frön i min själ :) men att jag sökte mig vidare är dels för att ”bildlärare” är ett drömyrke, och att konstfack är en av Sveriges främsta skola!
Samtidigt får jag som fritidsledare en släng av ”bildlärare” i mitt yrke genom att hålla i olika målar kurser… Och jag får arbeta med graffiti, det är inte alla fritidsledare som får det.

Berätta om väggen i Märsta. Hur kom den upp egentligen?
Lång historia kort så handlar mitt jobb som fritidsledare att fånga upp ungdomars idéer och hjälpa dom att försöka att förverkliga sina idéer. Under 2007 så satt några ungdomar och jag som medsökande och skrev ett ungdomsstipendium,
(Ungdomsstipendium var ett litet pengamedel för ungdomar att söka för att kunna genomföra arrangemang/idéer osv) och via stipendiet så ska man följa en hel del direktiv; t.ex; man ska beskriva projektet, hur man ska gå tillväga, regler, dokumentation, budget osv. Det togs upp först upp bland mina chefer som i sin tur tog det vidare till kommunledningen. Politikernas önskan/krav var att: ”Blir det mer klotter så läggs väggen ner”. Vilket nu är fyra års sjunkande statistik men man kan fortfarande inte säga att det är väggen förtjänst. Men det har varit många resor fram och tillbaka genom bergochdalbana så står vi ändå här nu efter fyra år :)

 

 

Hade du någon gång tankarna på att sluta kämpa för väggen?
Många gånger! Det har varit en del ”stormar” genom åren, och en del problem som man har fått försökt att finna lösningar på. Det finns en hel del som inte vill att väggen ska finnas, och det är lätt hänt att det blir en höna av en fjäder med tex en kvarglömd sprayburk på marken. Media som tagit kort och då framhävs det ”stor nedskräpning vid märstaväggen varje dag”. Visst det sker! Men jag har kollegor som stöttar och det är många som besöker och har besökt väggen genom åren som berättar vilken efterfrågan det finns för att väggen ska få finnas kvar!

Lärt känna fantastiska människor genom åren. Och all god respons som jag får och fått gör det värt mödan.

 

Vad har varit mest värdefullt och roligast med att se väggen komma upp och finnas kvar?
Alla fotografier på alla målningarna genom åren. Framförallt alla målningar som imponerar. Det finns många guldkorn som jag hyser stor respekt för!

 

Tips till andra som vill ta upp kampen för en laglig/öppen vägg i sin stad?
Till er som är ungdomar – ta tag i er fritidsledare i eran kommun och kolla efter diverse stipendium och sökmedel för kultur.  Starta föreningar, sök stipendium…
Har tyvärr inget glasklart svar på hur man gör, i vår kommun så funkade det på det här sättet. Mitt sätt kanske inte funkar för just dig men skriv till graffitifrämjandet(länk- www.graffitiframjandet.se). De har kontakter som kan ge dig bättre svar.

 

Vad tycker du om graffiti scenen i Stockholm idag? Vilka målare är hetast?
Svårt att svara på, det beror ju på vad man tycker är ”hetast”… Själv är jag är rätt såld på charachters och där finns det en del gamla rävar som håller fortet hårt och gör det med stil förstås!

Varför finns det inte så många tjejer som målar graffiti tror du?
Det finns en hel del tjejer som målar, men de får inte samma uppmärksamhet som karlar får(?)…


Vilka graffare får du inspiration av i Sverige?
Jag får mer inspiration av vänner och familj än andra målare. Kanske var mer när man var yngre som man fick inspiration från andra målare. Men för att nämna en målare som jag ser upp till men som inte är svensk tyvärr ;) Det är Madc. Hon är så brutalt duktig på det hon gör!!

Hur skulle du beskriva din egen stil?
Tecknat med en ”touch” av realism, eller tvärtom?

 

Vilka burkar gillar du mest?
Montana Gold. Dels för att de är lågtryck, å andra sidan så har jag inte testat på så många olika märken på sprayburkar.

 

Hur mycket kan du använda spray och graffitikonsten i din utbildning på konstfack?
I nästan varje kurs förra året när jag läste så kunde jag förknippa med graffiti på något sätt.

Vad handlar graffiti om för dig?
Det är en uttrycksform som jag gillar och som jag vill kunna behärska. Strävar för att alltid bli bättre och utvecklas. Har inte samma motivation när de gäller akryl eller olja.

Genom arbetet så är det främst demokrati och yttrandefriheten… även om det startades som ett projekt för ungdomar för att de ska kunna få skapa så handlar det om i grunden;  rätten till det offentliga. Att det ska få vara så enkelt.  Graffiti ska kunna få ett erkännande som konstform utan att ha en massa anklagelser eller fördomar omkring det. Allt är inte svart och vitt. Varje konstnär har inte samma mål eller samma idé till det dom skapar!

Fortsätter du med graffitin om tio år?
Självklart. Du blir aldrig fullärd. Du blir alltid inspirerad. Att fortsätta utvecklas för att bli bättre. Får en del beställningar så förhoppningsvis fortsätter jag i samma takt med diverse uppdrag och tavlor. Fortsätter förmodligen vara med på ett hörn i ”Graffitifrämjandet”.

Någon hälsning till dem som läser?
Fortsätt ha viljan att utvecklas och förbättras. Tro på dig själv! Respektera dom som arbetar med lagliga väggar och följ de få regler som finns.

Tack Emma för att du ställde upp på intervju! Vi önskar dig lycka till med ditt målande och med utbildningen! Blessings! / Victor