Lucka 13 – TagsAndThrows ( Julkalendern 2013 )

TagsAndThrows är världens ledande Intagramfeed för graffitins grundpelare tags och throw-ups. Personen bakom TagsAndThrows har 40 000 följare på instagram och har rest runt världen i snart ett och ett halvt år för att dokumentera det vackraste klottret som finns på det vackraste sättet möjligt. Förutom att lägga upp bilder på Instagram har TagsAndThrows också gjort 4 stycken kortfilmsdokumentärer om bombing som sammanlagt nått 400 000 views på YouTube. De har dessutom tillsammans med Dokument Press och SCAM Gallery ställt ut tavlor med tags från 12 av Stockholms största bombare just nu och genom tiderna på The Affordable Art Fair i Stockholm. 

 

Victor – Tja! Vad är TagsAndTrows egentligen?

TagsAndThrows är kärlek till klotter i form av foton och film. 

 

Hur och varför började du med TagsAndThrows?

Det började för snart ett och ett halvt år sedan för att jag började fota tags på en av mina resor till New York. När jag kom hem och visade upp dessa foton för mina nära vänner såg jag hur inspirerade de blev av dessa foton och tänkte att det måste finna fler människor i världen som känner likadant inför det jag dokumenterat. Jag startade då en hemsida där jag la upp dessa foton. Det hela utvecklades till en Instagramfeed och små korta dokumentärfilmer om bombare. Jag började dokumentera bombing för att det är bland det mest vackra jag vet i denna värld och för att det för mig är en av de mest intressanta konstformerna som finns. 

 

 

Är du själva graffitimålare?

Jag har under många år varit en aktiv graffitimålare i Stockholm. Min mor gav mig i present för ett par år sedan en av mina första skisser någonsin – den daterades 1987. Jag målar inte längre graffiti själv och brinner inte alls lika mycket för målningar som tags och throw-ups. 

 

 

Varför just tags och throws?

Det är grunden i graffiti. Kärnan, där allt föddes. Det är svårare att vara bra på att bomba än att måla. En målning är närmare ”vanlig” konst medans tags och throw-ups är en mer djurisk och actionfylld del av denna subkultur. Målningar kan man stå och pilla på tills de ser bra ut medans en tag måste sitta direkt. 

 

 

 

Hur är tags en viktig del av graffitin?

Jag gillar att tags och throw-ups i första hand går ut på att synas. Det gäller inte att sätta 5 snygga tags – det gäller att sätta 10 000 snygga tags varje år, hela tiden, överallt. Tags visar ofta vem som är mest dedikerad till att göra sitt namn stort. 

 

 

Vilka graffitimålare är hetast just nu på bombing scenen i Sverige?

Jag har just nu bara koll på Stockholmsscenen och några av mina favoriter just nu är > Honie & Gimp, Serio, Spacey, HNR och Alone.

 

 

Om ni måste välja – snyggt eller mycket – vad väljer ni då?

Snyggt OCH mycket. 

 

 

Hur funkar bombing ihop med ett demokratiskt samhälle, ska alla få göra vad man vill, hur man vill, när man vill? Var går gränsen för vad som är okej?

Gränsen går där konstnären/bombaren väljer att den skall gå. Det är det som gör bombing så otroligt intressant. 

Vilket land är favoriten när det kommer till bombing?

Det är svårt att definiera favoriter i länder, enklare med städer. De städer jag besökt som jag tycker har bäst bombing är New York, Köpenhamn och Sao Paulo. 

 

Kommentarer om bombing kulturen och scenen i Sverige?

Folk börjar vakna till liv och trotsa nolltoleransen mer och mer. Jag ser fler och fler som kör mycket och snyggt. Det är fortfarande väldigt lite throw-ups om man jämför med andra städer dock. 

 

 

Vad handlar graffiti om?

Att synas. Att vara dedikerad. 

 

Vad gör du om tio år?

Reser runt världen och dokumenterar bombing och kommer hem till ett litet hus på landet där jag odlar grönsaker, målar tavlor, redigerar filmer och foton från mina resor och njuter av livet. Jag hoppas även kunna starta ett klädmärke, ett galleri och tillverkning av vit, svart och krom. 

 

Någon hälsning till dem som läser?

Sitt inte här och läs – dra ut och bomba. 

 

Någon hälsning till yngre målare som läser detta?

Akta dig för polisen. Studera tidigare bombare. Utbilda dig själv och sluta aldrig törsta efter kunskap. 

 

 

Tack TagsAndThrows! Vi fortsätter att följa dig på instagram och ser fram emot dina bilder och ditt dokumenterande! Blessings! / Victor

Kolla in TagsAndThrows på nätet

Instagram – @tagsandthrows 

Youtube – Tags And Throws

Facebook – Tags & Throws

Kingsize magazine –  intervju

Spray daily – intervju