Lucka 13 – Intervju: Days

Days är writern som nyss blivit pappa. Här berättar han om konsten och graffen med en förkärlek för Malmö. En intervju som serveras med många cleana pieces.

 

 

VE – Tja! Läget?

Hallå! Mycket bra, fick en son för sex veckor sedan så jag har aldrig mått så här bra!

Grattis man! Vad skriver du nu?

Days, 2Day och High-5. Jag representerar stolt Tsm och Back From Space!

 

Vad har du skrivit förut?

Days härstammar från Daisy! För dom flesta var jag Daisy under mina första aktiva år, men tror fantamej inte att jag nånsin gjort en Daisy piece hehe…bara skisser o lite tags! Det var för många bokstäver tyckte jag då så det blev Day och Dej. Under en kort period gjorde jag några ”Story” målningar.

 

Hur fick du din tag? Betyder tagen något?

Om jag inte minns helt fel så var det Dice One som föreslog Daisy. Days betyder jättemycket och har kommit till o bli en stor del av mig.

 

Hur länge har du målat?

Svårt o säga, från och till sedan 1994 då jag gjorde min första målning. Nu målar jag så fort det finns utrymme för det!

 

Varför började du med Graffiti?

Det föll naturligt, jag skejtade och ritade väldigt mycket. Och uppmärksammade spray genom filmen ”Thrasher” som jag såg varje dag under nått år! Intresset för graffiti blev så stort att det tog över skejtandet.

 

 

Varför har du fortsatt med graffiti?

Det finns inget roligare.

 

Vilka graffitimålare har du målat med som imponerat på dig på något sätt?

Alla i mitt crew framförallt. Sen måste jag säga Pace One. Jag var helt hänförd av hans teknik och hans sinnessjukt feta stil under mina första år som målare. Fick chansen att måla med honom 96 el. 97, det var jag väldigt stolt över!

 

Klassikern. Har du någon rolig knas historia att berätta?

Min bror(Hie) tappade skon när vi blev jagade på spåret en gång, det var kul… och jobbigt för honom!

 

Vilka länder har du målat i?

Sverige, Danmark och Barcelona. Har inte rest runt just för att måla.

 

Vilket land är favoriten?

Måste säga Skåne. Men samtidigt så är det känslan av att vara kreativ, utforska nya platser och umgås med vänner som är det viktigaste så egentligen spelar det ingen roll var man gör det. Hade jag varit tågmålare hade det varit en annan femma såklart.

 

Du har nu en egen studio och målar mycket annat också. Har du alltid gjort det eller har graffitin lett dig till konsten?

Jag har alltid gillat färg och form och känslan av att skapa något. Jag är glad för att jag är så kreativ som jag är idag. Sen om det är en tvåfärgers piece eller en tavla jag åstadkommer spelar inte så stor roll, det är känslan av att skapa precis vad jag vill som jag älskar… och hatar haha!!

 

Vilken teknik och vilket material är roligast att jobba med?

Det beror på vad man målar eller vad man vill ha för effekt på ett uttryck. Fick ett helt gäng med vattenbaserad lackfärg av en vän och dom älskar jag att måla med.

 

 

Vill du säga något mer om konsten – målandet utanför graffen? Kanske någon utställning som väntar?

Graffiti är den roligaste och den konstform som jag behärskar bäst och känner mig trygg med. Jag älskar att designa och ge bokstäverna karaktär och liv. Samtidigt målar jag mer på duk nu än någonsin och har inte bara ångest inför det längre, och det gillar jag.

 

Vad tycker du om graffiti kulturen och scenen i Sverige?

Om man pratar rent historiskt så räcker det och säga ”Vandals In Motion” så får det prata för sig själv!!

 

Vad tycker du om tågscenen i sverige?

-pouuuh… vad ska jag säga… Nothing Else Rocks!!! Produktionerna dom har gjort på Pågatågen här i skåne under förra året är helt otroliga, jag ljuger inte om jag säger att jag nästan gråter när jag ser dom så feta dom e. Kanske för att de är goda vänner också, att man blir stolt liksom!!

Det är det enda jag kan gräma mig lite över i livet, att jag inte rest runt och målat en massa tåg. Men jag är inte bitter, bara att höra historier från mina kära vänner är nästan lika givande.

 

Vilka graffitimålare ger dig inspiration i 1.Sverige och 2.internationellt?

1. Mitt crew framför allt. Sen måste jag säga alla kungar runt om i landet: Pike, Kaos, Puppet, Mice(R.I.P), Caster, Disey, Ziggy, Circle m.m. Det är många!

2. Egs, Rens, Dondi, Case2, Zephyr

 

Vilken burk gillar du mest?

Belton. Den har en skön glansighet som är oldschool på något sätt, och så gillar jag trycket.

Vilken cap gillar du mest?

NYC Fatcap för att den är så fruktansvärt skön och svart originalcap för att det ger en oldschool känsla till en målning.

 

 

 

Vad handlar graffiti om för dig?

Frihet och vänskap! Desto äldre jag blir desto mer vill jag måla, det måste säga en del. Det är nästan allt!

 

Vad gör du om tio år?

Jag målar fortfarande såklart, det är nånting jag måste göra för att fungera och må bra. Går det för lång tid mellan piecandet får jag abstinens.

 

 

Vad vill du säga till nya/yngre graffitimålare? Något tips att skicka med?

-Jag citerar Hunter S. Thompson- ”What ever makes your blood racing is probably worth doing”. Hitta det ni brinner för och mår bra av och ha kul. Allt målande med mina vänner har gett mig de bästa minnena i livet!

 

Någon hälsning till dem som läser?

Hoppas ni fick ut något av att läsa detta. God jul!

 

Tack Days för att du ställde upp på intervju! Vi önskar dig lycka till med ditt målande och med konsten även i framtiden! Blessings! / Victor