Lucka 12 – Intervju: Highlights

Highlights är sveriges främsta butik för graffitimålare och streetkids. Mitt i allt som händer för dem nu så har vi fått till en exklusiv intervju om nya butiken på söder. Även om vad som händer framöver och om hur allting en gång började i en källare i Uppsala.

Tja Highlights! Hur är läget?

Det är riktigt bra! Vi är precis klara med nya butiken och allt rullar på och vi har precis fått tonvis med snö här i Stockholm!

Vad händer nu egentligen? Ni startar ny butik, var-hur-när?

Vi har under de senaste åren letat efter en ny större lokal till vår butik på Södermalm i Stockholm och helt plötsligt blev den lokalen som vi suktat efter i år ledig. Den nya butiken är 170kvm stor och ligger på Tjärhovsgatan 1, precis runt hörnet på samma kvarter som den gamla butiken. Mer än tre gånger så stort och dessutom närmare tunnelbanan. Butiken öppnade 1 december och äntligen får vi plats med alla våra produkter plus att vi breddat sortimentet en hel del också med bland annat akrylfärg, airbrush, kläder och mer sprayfärg. Över 800 olika kulörer sprayfärg kommer finnas i butiken när vi fyllt upp lagret, vad vi vet så finns det ingen annan graffitibutik i världen som har ett större sortiment. Men det blir också kul att kunna satsa mer på kläder, vi har under senaste åren sakta börjat sortera ut skatekläderna för att satsa mer på mer traditionella street-märken som t ex Carhartt, OBEY, Nike, Adidas men även mindre märken som 7:th Letter och franska Qhuit.

Bilder, nya butiken på Söder


Berätta mer om de ”nya” produkterna. Hör airbrush verkligen hemma i en graffiti shop?

Det tycker jag verkligen, airbrush har väl hängt med graffitikulturen sen 80-talet då alla sprang omkring med hästsvans och en backpiece på jeansjackan. Dessutom använder sig många konstnärer idag av olika blandtekniker, om du besöker lite ateljéer på någon konstskola idag så är det större chans att du hittar en sprayburk eller markers än ett set akvarellfärger. Men alla som enbart är ute efter sprayfärg och markers kommer inte bli besvikna. Vi har komplett sortiment från bland annat Grog, KRINK, Montana då det gäller pennor och bland sprayhyllorna så finns nu Molotow, MTN Hardcore 2, Liquitex, Montana BLACK, GOLD och WHITE.


Vad kommer den nya butiken att ha för fokus och tema som inte de andra har?

Vi fokuserar på det vi själva gillar men är också lyhörda för vad våra kunder efterfrågar. Fokus ligger som alltid på graffiti men vi försöker att tänka brett. De flesta graffitimålarna är peppade och kreativa personer i allmänhet så därför försöker vi att vara öppna för vad vi tar in i sortimentet. T ex kommer vi satsa mer på foto som varit en del av graffitikulturen sen dag ett. Vi har under några år sålt Lomography-kamerorna och nu säljer vi även videokameror från Go Pro. Vi har också senaste åren fått en hel del kunder som tatuerar vilket märks både bland våra böcker och pennor.

Nya butiken under renoveringen…

Flyttar ut, gamla butiken på söder

Hur startade Highlights?

Vi sålde färg från källaren i Uppsala redan år 2000. Det fanns helt enkelt ingen bra och billig spray att köpa så vi beställde ett gäng pallar för att kunna måla själva och sälja vidare till vänner. Samma år flyttade vi upp till Stockholm där vi fortsatte sälja från våra lägenheter. Till slut så blev det ohållbart när fler och fler ville handla och helt plötsligt hade det blivit en fritidsgård hos oss på kvällarna. Under våren 2001 började vi leta efter en lokal och hittade en ganska omgående på Medborgarplatsen. Området hade det året blivit en knytpunkt för många målare och utelivet förflyttades till stor del hit också.

Gamla butiken på Söder

Bild – Highlights 10års party

Är alla som jobbar på Highlights grymma graffitimålare eller finns det dåliga också?

Alla som jobbar hos oss är graffitimålare, vi insåg även då vi renoverade den nya butiken att alla hantverkare vi anlitade också var graffitimålare haha. Det är kul att se hur graffitimålare nu finns inom alla yrken, hantverkare, reklamare, politiker och till och med poliser. Då det gäller de som jobbar på Highlights så har vi alltid tyckt att det varit viktigt med en bakgrund inom graffiti så att alla kan de produkter vi säljer, så kommer det fortsätta att vara också även om alla inte målar lika mycket som förr. För att vara svara på din fråga så anställer vi inte personal efter hur duktiga de är på måla men självklart, vi har några riktiga ess i personalstyrkan.

Highlights på Öland-Roots

Vad är Highlights vision och vad kan vi förvänta oss av er i framtiden?

Vi kommer att jobba på som vanligt och satsar på det som vi själva gillar och inspireras av. HL Gallery har varit en succé men det finns fortfarande mycket mer som vi vill göra där. Vi håller på planera upp våren nu och vi har en hel del spännande namn på gång. Senaste fem åren har vi pratat om att åka på en liten Sverigeturné också men vi har aldrig riktigt fått ihop det tidsmässigt, förhoppningsvis händer det sommaren 2013!

HL Gallery, Vernisage med Bates

HL Gallery

När får vi se highlightsbutiker i resten av världen? Småland.

Vi kommer nog inte att satsa på några fler butiker däremot finns det långt gångna planer på en Highlights Kebab. Det återstår dock att se om det bara är snack och vilda spekulationer eller om vi gör slag i saken.

Vilken blir årets graffiti-julklapp?

En återkommande favorit brukar vara våra skisspack så att man kan skissa under de kallaste månaderna. Men jag tycker det är kul att rekommendera presenter som även funkar till de som inte målar själva. Till exempel säljer vi mycket av Guilty Guiltys Löpsedelböcker under jul, de funkar till alla. Lomography-kamerorna är också alltid uppskattade som presenter. För den som gillar mjuka klappar så är ju både OBEY och Seventh Letter två klassiska klädmärken med tight koppling till graffitikulturen.

Highlights på Art of the streets

Higlights tattoo

Den sista frågan. Vad handlar julen om egentligen?

För oss handlar julen om att hänga med familjen, känna av ledigheten och äta gott.

Tack Highlights för att ni alltid levererar, både på spray och intervju! Vi önskar er lycka till med framtiden! Blessings! / Victor

Tack själva och lycka till med resten av intervjuerna! / Highlights

Highlights – Hemsida
Highlights – Facebookgrupp
Highlights – Blog
Highlights – Youtube