Lucka 11 – Intervju: Henry

Henry reste jorden runt och var borta i nästan 3 år innan han kom tillbaka hem. Är hem fortfarande hem efter en sådan lång resa? Eller har resan blivit det nya hemmet? Vi frågar Henry om hur kl10 crew växte fram i utkanterna av Göteborg, och hur det var att luffa runt i 3 år över hela världen genom att bara lifta och segla sig fram.

 

VE – Tja Henry! Är du hemma nu eller var är du egentligen?

S – Jag är hemma.

Jag kommer ihåg första gången vi sågs. Du skickade en inbjudan till din fest över msn(ja det var på den tiden!). Väl hos dig så ställde vi undan möblerna i huset och låste skåpen. Det var då jag förstog att det skulle bli en hejdundrande fest. Kan det vart 100 eller 200 pers i huset? När Polisen kom var klockan 4 eller 5? Jag slaggade i ett hus en bit därifrån och dagen efter var hela stationen nerbombad, och en del grejer runtomkring. Mitt första möte med kl10 crew. Några kommentarer?

Haha hade jag glömt, men ja, det var tider det!

 

Hur ser kl10 crew ut idag?

Finns knappt, men de som kört vidare kör nu under något annat.

Varför började du med Graffiti?
Jag såg ”Max – försvarsadvokat” på tvn, där var en graffare som målade tåg, han skrev ”Fire” sen va det hans fiende som kallade sig BIG. Jäkligt häftigt. Sen började jag tagga mina intialer på skolan, smart va?

Haha nja. Men varför har du fortsatt med graffiti?

Kul grej att göra, Nu gör jag inte mycket ren graffiti. Men jag har mycket att tacka den för.

 

Hur kom det sig att du stack ut på din resa? Visste du att det skulle bli 33 månader utomlands?

Det är en lång historia, planen var väl o vara borta 1,5 år kanske. Men det är så lätt när man är ute. Det svåraste med att resa är att ge sig av. Sen är allt lätt om man har lite fantasi.

 

Vilka länder var du i?

Också lång historia. Men i stort sett liftade jag runt jorden västerut med bilar, lastbilar och segelbåtar. Det var ungefär 1,5 år på segelbåtar över atlanten och stilla havet. I söderhavet var jag 7 månader, seglade med några andra runt bland öarna och klättrade i palmer o drack kokosnötter.

 

Vietnam

Cambodia by bike

Har du någon galen historia från liftandet att berätta? Något tips vad man absolut inte ska göra eller var man absolut inte ska lifta?

Ja finns massa historier o så. Det fina med att lifta är att man måste lita på turen, man kan befinna sig i den svåraste situation, i mörkret utmed en vägkant i ödsligaste Ryssland och nästan gett upp hoppet när det vänder på en halv sekund o man sitter i en varm lastbil, äter godis, pratar o lyssnar på musik, ser landskapet flyga förbi. Det är en härlig känsla att vara på väg. Det är därför jag gör det.

När bestämde du dig för att resa hem igen?
Jag var i princip på väg hem sedan jag lämnade Australien i juli 2011. Men det tog lite över ett år för jag flyger inte.

Hur fick du pengar och råd med mat och resandet?
Jag hade lite pengar när jag stack. Efter 1 år kom jag till Australien och hade nästan inga pengar, jobbade några månader där, fick med mig lite pengar därifrån, 4500 dollar ungefär. Sen reste jag billigt genom Asien, mitt kontokort pajade och jag försörjde mig som gatuartist med cirkus-shower och en del muralmålningar. När jag kom hem hade jag en del pengar kvar och kunde köpa den här båten som jag bor i nu.

 

Malaysia

Är Sverige hemma nu eller längtar du bara ut igen?

Ja hemma, jag var borta lite väl länge. Problemet är bara att de flesta är så jäkla bittra här. Bla bla, vilken tur du har som kunde resa, la la. Nej inte tur. Det är bara o göra. Sänka komforten lite bara först.

Vilka länder imponerade på dig med graffitin och gatukonsten?

Indonesien och då speciellt Yogyakarta på ön Java. Finns en målare där som skriver Love hate love, skulle säga han är en av topparna i Asien, kör riktigt roliga grejer.

 

Yogyakarta

Yogyakarta

Vilka graffitimålare får du inspiration utav?

Eeh nu förtiden kollar jag knappt på graffiti, men jag kikade igenom ett par UP tidningar igår som jag ska sälja. Det var kul.

Vad tycker du om graffitiscenen i Sverige?

Ja i Gbg är den skit iaf.

Är det verkligen så?

Ja, skit. 96% skit iaf.

När får vi komma på din nästa fest? Hur många får plats i segelbåten där du bor?

Ja närsomhelst! För en fest får det plats 8 pers kanske, eller 10 om man knör.

 

En av Henrys första målningar.

 

Vad handlar graffiti om för dig?

Jag får en kick av att säga här var jag, sen om man gör en målning som folk tycker är snygg så får man lite go känsla av det. Klart man kan gå in djupare o bli filosofisk om det men i det stora hela är det så. Sen är det såklart kul för en själv med att göra projekt, se något växa fram.

 

Vad gör du om tio år?

Planerar inte så långt. Jag har lite planer med båtar och det här är första steget med den jag har nu då.

Någon hälsning till dem som läser?

Hej Hej Hej !

 

Tack Henry för intervjun och bilderna! Fett inspirerande med din resa! Vi önskar dig lycka till med fortsättningen och ser fram emot att höra mer om dina äventyr. Blessings! / Victor

Här kan du läsa mer om Henrys resa och se bilder från äventyrer – http://www.444km.blogspot.se/