Intervju: Emil aka Style


Emil är en av de mest aktiva och kreativa av våra graffiti artister. Nu när vi börjar vår nya intervjuserie så går vi in hårt redan från start. Vi tar reda på lite mer om hur Uppsala grabben blev dalmas, reste jorden runt, körde underground tatuering studio i Oslo och till slut landade i Smålands skogen.

 

V – Hej Emil! Vad skriver du nu och vad har du skrivit förut?

E – Hey! På senare tid har jag skrivit Style, Men är nog mest känd som Tiago eller Fysik

 

 


Hur fick du din tag? Betyder tagen något?

 

Style kom bara till mig, det började med att en kompis sa style till allt han gillade sen hakade jag på och började skissa på det, mest för att jag gillar bokstäverna.

 

 

 

Hur länge har du målat?

Min första riktiga målning är signerad 1999, så 13 år and still going strong

 

Varför började du med Graffiti?

Svår fråga, jag har alltid varit fascinerad av konstformen så intresset växte sakta men säkert fram, senare har jag förstått att det grundar sig i ett genuint konstintresse

 

 

 

Varför har du fortsatt med graffiti?

Det har varit lite toppar och dalar sedan jag började, under vissa perioder har jag varit helt besatt av graffiti och under andra har jag haft långa uppehåll där jag inte har rört en sprayburk. Man utvecklas hela tiden och vill hela tiden göra bättre ifrån sig, det triggar mig och får mig att köra vidare.

 

Hur skulle du beskriva din stil?

Mycket varierad. Jag har aldrig gjort två likadana målningar och försöker medvetet att alltid lägga nått nytt på bordet. Men lite semi-wildstyle är nog det jag gör bäst

 

 

Vilka graffitimålare har du målat med som imponerat på dig på något sätt?

Min trogna följeslagare sedan starten va Bank från Hej crew, vi började tillsammans och målade tillsammans i vått och torrt i flera år.

 

Har du någon knas historia att berätta?

Hmm, mja, det har blivit några stycken, första gången jag torskade är en ganska kul och pinsam historia. Jag och Bank målade på ett cykelskjul i Uppsala och blev tagna på bar gärning så vi la benen på ryggen och sprang hem. inga problem så långt, förutom att jag hade glömt mina handskar som min mamma hade märkt klart och tydligt med namn och telefonnummer. haha, polisen ringde någon vecka senare…

 

  


Varför har du flyttat runt så mycket i Sverige?

Jag har inte varit så rädd för att testa nya saker och det har lett till några flyttar runt om i landet

Hur hamnade du i Småland? Vad tycker du om kulturen och folket här?

Det föll sig naturligt eftersom familjen flyttade hit, jag bor i en liten stad där det inte händer så mycket och jag har märkt att fördelen med det är att det är lätt att styra upp saker.

 

”Lime” ovan är en av Emils första graffitimålningar.

 

 

Du har rest runt mycket på jorden, vilka länder har du målat i?

Jag önskar att jag hade målat mer under mina resor, men en liten milstolpe nådde i våras när jag lyckades måla Palestinamuren. Annars har jag målat i Malaysia, Indonesien, Tjeckien, Frankrike och Thailand

 

  

Vilka länder på jorden tycker du mest om?

Jag trivdes väldigt bra i Nepal, landskapen och vyerna där är helt fantastiska och folket var mycket gästvänliga och ärliga. Costa rica och Malaysia är också två favoritländer

 

Hur landade du i Oslo? Berätta något om din underground tatueringsstudio där!

Jag hamnade där efter en resa och för att snabbt spara ihop till en ny resa. well, det var där jag tog mina första stapplande steg till att bli tatuerare, ryktet spred sig snabbt och jag blev snabbt fullbokad, nackdelen var ju bara att jag inte visste vad jag sysslade med, det va först ett år senare som jag tog mitt förnuft till fånga och började som lärling i en riktig studio.

  

Hur började du med tatuering?

Ärligt talat så impuls-köpte jag en maskin och färger i Thailand och sen var det en kompis som pushade mig att göra min första tatuering på honom, den såg ut som skit och ser fortfarande ut som skit, haha. Helt fel sätt att börja på är ju lätt att säga i efterhand. Tatuering är ett mycket svårt hantverk som tar lång tid att lära sig

 

Vad ser du för likheter/skillnader med tatuering och graffiti?

Det finns ganska många likheter faktiskt, Dels att det kanske fortfarande inte är helt accepterat av samhället och fortfarande ses som lite underground.

En annan likhet är att man lägger ner mycket förarbete med maskinerna/burkarna, skissar, sen gör man tatueringen/målningen och det enda man har kvar efteråt är bilden man tar.

  

Vilka tatuerare ger dig inspiration?

Jag är svag för den relativt nya stilen inom japansk tatuering (newschool japanese, oriental) Dom som behärskar den stilen får jag mycket inspiration ifrån, Shige på yellowblaze tattoo, Filip Leu, East tattoo i Taiwan för att nämna några

 

Vad tycker du om tatuerings-branschen i Sverige?

Mja, lite delat, Sverige har några riktigt duktiga tatuerare, men på varje duktig finns det ca 100 dåliga. Man ska vara försiktig kring vilken tatuerare man väljer är mitt bästa tips om man ska tatuera sig.

 

  

Vilka graffitimålare ger dig inspiration i 1.Sverige och 2.internationellt?

För många för att nämna egentligen men lite namedropping kan jag bjuda på 1.bland dom svenska får det bli dom gamla legenderna: Skil, Circle, Puppet, Zappo, Nug , mf.l  2.Utländska. Bates(DK), Soten(DK), Rime(US), Vibes(UK), Ewok(US), Smash 137(DK)

 

Vilken burk gillar du mest?

Jag kör mest med Montana gold akrylics, men de flesta av dagens graffburkar håller hög kvalité

 

Vilken cap gillar du mest?

bluecap och skinny

 

Vad handlar graffiti om för dig?

Nuförtiden målar jag bara lagligt som hobby. Det handlar inte längre om att bli störst eller synas så mycket som möjligt, utan det är bara ett sätt att uttrycka sig på och en kul twist i vardagen

 

  

 

Vad gör du om tio år?

haha, hatar såndana här frågor. troligtvis och förhoppningsvis sysslar jag med både tattoo och graff, antagligen i Nepal

 

Vad vill du säga till nya/yngre graffitimålare? Något tips att skicka med?

alla är dåliga i början. Skissa mycket, slipa på stilen och kör hårt

 

 

Någon hälsning till dem som läser?

Tack Victor för en bra intervju. Fånga dagen! borsta tänderna! och simma lungt!

 

Kontakta gärna Emil angående beställningsjobb av graffiti fondväggar eller tavlor – avpcrew@hotmail.com